Το Al Jazzera μπήκε στο γυμναστήριο της Αθήνας που εκπαιδεύει αντιφασίστες [εικόνες] - iefimerida.gr

Το Al Jazzera μπήκε στο γυμναστήριο της Αθήνας που εκπαιδεύει αντιφασίστες [εικόνες]

Φωτογραφία: White Tiger Muay Thai Camp/Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα εκτενές ρεπορτάζ για το υπόγειο γυμναστήριο της Αθήνας που, σύμφωνα με τους θαμώνες του, συνδυάζει την αγάπη για την πολεμική τέχνη Muay Thai με την αντίσταση στον ρατσισμό και τον σεξισμό φιλοξενεί το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Με τίτλο «Ανταποδίδοντας το χτύπημα: Ελληνικό γυμναστήριο εκπαιδεύει για αντιφασιστική δράση», το δίκτυο μπήκε στο μοναδικό γυμναστήριο της Ελλάδας όπου, όπως λέει, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε αστυνομικούς και ακροδεξιούς.

Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Πάτρικ Στρίκλαντ, ο οποίος μίλησε με τον ιδιοκτήτη και εκπαιδευτή του White Tiger Muay Thai Camp, Ηλία Λάμπρου, έναν 39χρονο αναρχικό, όπως τον περιγράφει.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, η σχολή άνοιξε πριν από 4 χρόνια, για να υπηρετήσει την πολιτική φιλοσοφία της αυτο-οργάνωσης και του αντι-αυταρχισμού που πρεσβεύουν οι πολεμικές τέχνες.

Ακτιβιστής και αναρχικός

Όπως λέει, ήταν 20 χρονών όταν ένας φίλος των μύησε στα μυστικά του Muay Thai. Γρήγορα όμως, αυτό που ξεκίνησε ως άθληση για «πολιτικούς λόγους» - την ανάγκη να αμύνεται απέναντι στην αστυνομία (κατά της οποίας φέρεται ένα πανό που υπάρχει κρεμασμένο στο γυμναστήριο) και της Χρυσής Αυγής- έγινε πάθος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Λάμπρου ασχολείται με τον αναρχικό ακτιβισμό περισσότερο από δύο δεκαετίες, έχοντας συμμετάσχει σε πορείες αλληλεγγύης για πολιτικούς κρατουμένους, κατά της ακροδεξιάς, της αστυνομικής βίας αλλά και της οικονομικής λιτότητας, ενώ το 2010 ταξίδεψε στη Λωρίδα της Γάζας παίρνοντας μέρος σε εκείνη την αιματηρή φιλοπαλαιστινιακή αποστολή.

Το γυμναστήριο του Ηλία Λάμπρου γεννήθηκε εν μέσω της έξαρσης της ακροδεξιάς βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τα οικονομικά δεινά της χώρας, αναφέρει ο συντάκτης.

«Μετά το big boom της Χρυσής Αυγής, γεννήθηκε η ανάγκη στην Ελλάδα για αυτοοργανωμένα γυμναστήρια και γυμναστήρια όπου φασίστες και αστυνομικοί απαγορεύονται», λέει ο Λάμπρου. «Ο λόγος ήταν πρακτικός: οι δρόμοι μάς ανήκουν, θέλουμε να τους κρατήσουμε για μας».

Η σχολή White Tiger («Λευκή Τίγρης») αριθμεί περισσότερους από 120 μαθητές, Έλληνες αλλά και μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ακροδεξιά βία

Ο 22χρονος Θανάσης Κ. είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα της σχολής. Όπως πολλοί αντιφασίστες οι οποίοι δεν θέλουν να αναγνωριστούν από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή, αρνείται να αποκαλύψει το επίθετό του.

«Ζω σε μια περιοχή της Αθήνας όπου οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί κατά αναρχικών είναι πολύ συχνοί», λέει σκουπίζοντας τον ιδρώτα του μετά την προπόνηση. «Έτσι, ήθελα να μάθω να παλεύω για να αμύνομαι στους δρόμους. Ο Θανάσης εξηγεί ότι έφυγε από το προηγούμενο γυμναστήριο που πήγαινε όταν έμαθε ότι ο Λάμπρου απέσυρε τους μαθητές τους από έναν αγώνα στον οποίο παρών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

«Στο Muay Thai υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τον αντίπαλο. Δεν είναι δυνατόν να σέβεσαι έναν φασίστα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ aljazeera Χρυσή Αυγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ