Βίζερ: Ο Γιούνκερ μίλησε για τα μεγάλα θέματα των επόμενων 30 ετών, όχι για μεταρρυθμίσεις του χρόνου - iefimerida.gr

Βίζερ: Ο Γιούνκερ μίλησε για τα μεγάλα θέματα των επόμενων 30 ετών, όχι για μεταρρυθμίσεις του χρόνου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ θα όφειλε να εμπνεύσει τα κράτη μέλη ώστε να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα κοινό όραμα για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Ένωση μετά το Brexit, όχι να οδηγήσει σε καβγάδες για λεπτομέρειες, δήλωσε την Τρίτη ο Τόμας Βίζερ, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των αποφάσεων των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να αναμορφωθούν οι θεσμοί της ευρωζώνης αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, εισηγούμενος να δημιουργηθεί θέση πανευρωπαϊκού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τη χρηματοδότηση της ΕΕ ή της ευρωζώνης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η πρότασή του αυτή ήταν πολύ πιο τολμηρή από τις γερμανικές αλλά ακόμη και τις γαλλικές ιδέες που έχουν ακουσθεί μέχρι τώρα.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο υπουργός αυτός θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, και ότι θα πρέπει να δίνει λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι προτάσεις του για τη διεύρυνση της ευρωζώνης και τη στενότερη συνεργασία των κρατών μελών της προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των χωρών μελών και εντός αυτών.

Ο Γιούνκερ «αναφέρθηκε στα μεγάλα θέματα των επόμενων 20, 30 ετών, αλλά πολλοί έκαναν το λάθος να ερμηνεύσουν όσα είπε ως εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αναμενόταν να τεθούν σε εφαρμογή του χρόνου», τόνισε ο Βίζερ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βιέννη.

«Μου έχει δοθεί η εντύπωση πως εμπλεκόμαστε σε πάρα πολλές διενέξεις για τις λεπτομέρειες πριν καν συζητήσουμε το ζήτημα στην ολότητά του», συνέχισε ο ίδιος.

Αν τα κράτη μέλη μπορούσαν να συμφωνήσουν τι θέλουν, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια, συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group (EWG), που προετοιμάζει τις αποφάσεις των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Το αληθινό ζήτημα είναι: θέλουμε μια κεντροποιημένη, ομοσπονδιακή ΕΕ στο μέλλον, ή μια πιο αποκεντρωμένη ένωση, που θα ελέγχεται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια;» διερωτήθηκε ο Τόμας Βίζερ.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πρέπει να συζητήσουν για τα ζητήματα αυτά στις συνόδους κορυφής του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου, να συμφωνήσουν στους όρους και το πλαίσιο, και μόνο έπειτα από αυτό οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα είναι σε θέση να υποβάλουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ