Πλεόνασμα πάνω από 2% «βλέπουν» για φέτος στο ΥΠΟΙΚ, αλλά έκτακτο επίδομα, όπως πέρυσι, δεν προβλέπεται - iefimerida.gr

Πλεόνασμα πάνω από 2% «βλέπουν» για φέτος στο ΥΠΟΙΚ, αλλά έκτακτο επίδομα, όπως πέρυσι, δεν προβλέπεται

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σχέδια για το πώς θα... μοιραστεί το πιθανό φετινό υπερπλεόνασμα κάνουν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας ότι στο τέλος, ο λογαριασμός του Προϋπολογισμού θα έχει περίσσευμα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ.

Επιμένοντας ότι οι εισπράξεις από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα είναι οι προβλεπόμενες, δηλαδή περίπου 1 δισ ευρώ και έχοντας σημάδια καλής εισπρακτικής πορείας του ΦΠΑ τουλάχιστον σε κάποια πεδία οικονομικής δραστηριότητας, στο ΓΛΚ εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 2% αντί μνημονιακού στόχου 1,75% και στόχου 1,9% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Αναμένοντας τα αναλυτικά στοιχεία του Προϋπολογισμού για τον Αύγουστο- δημοσιοποιούνται τη Δευτέρα- υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ειδικά στα νησιά του Αιγαίου οι εισπράξεις του ΦΠΑ πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, προφανώς και λόγω της έντονης παρουσίας των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η υπέρβαση έναντι του στόχου φτάνει στα 200 εκατ. Ευρώ, απορροφώντας έτσι απώλειες από άλλα πεδία και κωδικούς εσόδων.

Ακόμα κι έτσι, έκτακτο επίδομα, ανάλογο με το περσινό, δεν προβλέπεται, αφού η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, πριν φτάσουμε κι εκεί, θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από τους δανειστές για το “πόθεν” του περισσεύματος ήτοι για το αν έχει εξασφαλιστεί από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Και κάπως έτσι έρχεται και η κουβέντα για τον Προϋπολογισμό του 2018 και το δυσθεώρητο στόχο του 3,5%, δηλαδή του διπλάσιου από το φετινό και μάλιστα χωρίς τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για το 2019 (περικοπές συντάξεων) και το 2020 (νέα μείωση αφορολογήτου). Στο ΓΛΚ τηρούν σιγή ιχθύος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου, δεν θα έχει διαφοροποιήσεις από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου. Το παιχνίδι θα γίνει για το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που αποτελεί ένα από τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης και το “κλειδί” για να βγουν τα νούμερα, όπως παραδέχονται από το ΓΛΚ, είναι η επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης 2,4%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ