Οι σημερινοί έφηβοι δεν βιάζονται να μεγαλώσουν: Δεν οδηγούν, δεν πίνουν, δεν βγαίνουν ραντεβού, δεν δουλεύουν - iefimerida.gr

Οι σημερινοί έφηβοι δεν βιάζονται να μεγαλώσουν: Δεν οδηγούν, δεν πίνουν, δεν βγαίνουν ραντεβού, δεν δουλεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι δεν βιάζονται να ενηλικιωθούν - Φωτογραφία: AP Photo/Robert F. Bukaty
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι έφηβοι καθυστερούν όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες που εδώ και χρόνια θεωρούνταν ως «τελετουργίες της μετάβασης» στην ενηλικίωση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Child Development, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εφήβων στις ΗΠΑ που έχουν άδεια οδήγησης, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει το αλκοόλ και οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί, έπεσε από το 1976, με τις πιο δραματικές μειώσεις να επισυμβαίνουν την τελευταία δεκαετία.

Οι μειώσεις εμφανίστηκαν σε αγροτικές, γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές περιοχές και σε αγροτικές, αστικές και προαστιακές περιοχές. Βεβαίως, περισσότεροι από τους μισούς έφηβους εξακολουθούν να ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες, αλλά η πλειοψηφία τις έχει μειώσει σημαντικά.

Μεταξύ του 1976 και του 1979, το 86% των μαθητών του γυμνασίου είχε βγει ραντεβού, ενώ μεταξύ του 2010 και του 2015 μόνο το 63%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό που είχε κερδίσει χρήματα από την εργασία του έπεσε από το 76% στο 55%.

Και το ποσοστό που είχε δοκιμάσει αλκοόλ την τριετία 1976-1979 έπεσε από το 93% στο 67% την περίοδο μεταξύ 2010 και 2016.

Οι έφηβοι έχουν επίσης σταθερή μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η μερίδα των μαθητών γυμνασίου που έκαναν σεξ μειώθηκε από 54% το 1991 σε 41% το 2015, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία Κέντρων Ελέγχου Νόσων.

Οι σημερινοί έφηβοι δεν βιάζονται να μεγαλώσουν: Δεν οδηγούν, δεν πίνουν, δεν βγαίνουν ραντεβού, δεν δουλεύουν  | iefimerida.gr 0


Η αναβολή των "δραστηριοτήτων ενηλίκων" δεν μπορεί να αποδοθεί σε περισσότερες οικιακές ή εξωσχολικές δραστηριότητες, ανέφερε η μελέτη, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι σήμερα δαπανούν λιγότερες ώρες για την εργασία τους και το ίδιο χρονικό διάστημα σε εξωσχολικές εξετάσεις όπως στη δεκαετία του 1990.

Όταν ο 17χρονος Quattro Musser βγαίνει με φίλους, δεν πίνουν μπύρες δεν κάνουν βόλτες με το αυτοκίνητό τους μαζί με τις κοπέλες τους. Αντίθετα, επιμένουν σε δραστηριότητες όπως αναρρίχηση σε βράχο ή μιλάνε για βιβλία.

Ο Musser, ο οποίος ζει στο Portland, κάνει εποχιακές δουλειές αλλά ποτέ δεν έπινε αλκοόλ και λέει ότι δεν είναι περίεργος να το δοκιμάσει. Γι’ αυτόν, η ιδέα ότι οι προηγούμενες γενιές των εφήβων επικεντρώνονταν στις βραδινές δραστηριότητες γύρω από την προμήθεια και την κατανάλωση οινοπνεύματος ακουγόταν μυστήρια. «Δεν έχω ακούσει κανέναν που να βγαίνει έξω για ποτά με τους φίλους του και να λέει “ω ναι, θα πάω έξω και να μεθύσω”».
Επίσης, σε μια πόλη όπου είναι εύκολο να κάνεις ποδηλασία, να πάρεις λεωφορεία, δεν βλέπει μεγάλη ανάγκη για οδήγηση. Και όσον αφορά το ραντεβού με κοπέλα; «Μου φαίνεται κάπως γελοίο να συναντάς σοβαρά κάποιον στο γυμνάσιο. Ποιο είναι το νόημα; Να συνεχίσεις να βγαίνεις στο κολέγιο και μετά να παντρευτείτε; Μου φαίνεται μη ρεαλιστικό».

Πού οφείλεται
Ο επικεφαλής της μελέτης, Jean Twenge, δήλωσε ότι τα παιδιά μπορεί να ενδιαφέρονται λιγότερο για δραστηριότητες όπως τα ραντεβού, η οδήγηση ή η δουλειά, διότι στη σημερινή κοινωνία δεν χρειάζεται πλέον.
Η αναβολή των "δραστηριοτήτων ενηλίκων" δεν μπορεί να αποδοθεί σε περισσότερες οικιακές ή εξωσχολικές δραστηριότητες, ανέφερε η μελέτη, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι σήμερα δαπανούν λιγότερες ώρες για την εργασία τους και το ίδιο χρονικό διάστημα σε εξωσχολικές εξετάσεις όπως στη δεκαετία του 1990 (με εξαίρεση κοινωνική υπηρεσία, η οποία έχει αυξηθεί ελαφρά). Ούτε η χρήση των smartphones και του Διαδικτύου θα μπορούσε να είναι εξ ολοκλήρου η αιτία, ανέφερε η έκθεση, από τότε που άρχισε η παρακμή προτού διατεθούν ευρέως.

Αν και η μελέτη δεν περιελάμβανε άτομα ηλικίας κάτω των 13 ετών, ο Twenge δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι η αναβολή της συμπεριφοράς των ενηλίκων ξεκινάει στην πρώιμη παιδική ηλικία, ξεκινώντας από τη μείωση των παιδιών που περπατούν στο σχολείο μόνα τους ή παίζουν χωρίς επίβλεψη. Τις τελευταίες δεκαετίες οι γονείς έχουν γίνει πιο περιοριστικοί όσον αφορά τις ανεξάρτητες δραστηριότητες και οι νόμοι σε μερικά κράτη έχουν κωδικοποιήσει αυτό, απαγορεύοντας στα παιδιά να πάνε έξω ή να μένουν σπίτι χωρίς συνοδεία ενηλίκων.

Σύμφωνα με μια θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας η «στρατηγική ζωής» ενός ατόμου επιβραδύνεται ή επιταχύνεται ανάλογα με το περιβάλλον του, η έκθεση σε ένα «σκληρό και απρόβλεπτο» περιβάλλον οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ ένα πλουσιότερο και πιο ασφαλές περιβάλλον έχει αντίθετο αποτέλεσμα, ανέφερε η μελέτη.

Τα σημερινά «υπερσυνδεδεμένα» παιδιά μεγαλώνουν λιγότερο επαναστατικά, πιο ανεκτικά, λιγότερο ευτυχισμένα και εντελώς απροετοίμαστα για την ενηλικίωση.
Πριν από έναν αιώνα, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν χαμηλότερο και η σχολική φοίτηση ήταν λιγότερο διαδεδομένη, «ο στόχος ήταν τότε η επιβίωση, όχι τα μαθήματα βιολιού στα 5», δήλωσε ο Twenge.

Μεταξύ των εφήβων τώρα, "υπάρχει μια αίσθηση του τύπου «ωπα, ο κόσμος είναι πολύ σοβαρός, οπότε γιατί να βιαστώ να βυθίσω τον εαυτό μου εκεί... Γιατί δεν μένω με τους φίλους μου και μακριά από οτιδήποτε έχει σοβαρές συνέπειες , όπως η εγκυμοσύνη ή οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες; »

Πιο συνειδητοποιημένοι

Οι έφηβοι είναι επίσης πιο συνειδητοποιημένοι τώρα για τις πιθανές επιπτώσεις των ενεργειών τους, δήλωσε η Stephanie Coontz, διευθυντής έρευνας στο Συμβούλιο για Σύγχρονη Οικογένεια.

«Αρχίζουν να συνειδητοποιούν, ότι πραγματικά πρέπει να ανησυχούν για τα βιογραφικά τους., είπε. Με λιγότερες διαδρομές σταδιοδρομίας που είναι διαθέσιμες σε όσους δεν έχουν πτυχίο κολεγίου, οι νέοι «απορροφούν το ίδιο είδος άγχους για το μέλλον που έχουν οι γονείς τους για αυτούς».

Η Chiara Power, 15 ετών, που ζει στο San Juan, δεν ενδιαφέρεται για ραντεβού, για την οδήγηση, για την αμειβόμενη εργασία ή την κατανάλωση αλκοόλ: Το αυξανόμενο κόστος του κολεγίου την κρατά ξύπνια τη νύχτα.

«Είμαι ήδη πανικοβλημένη, έχω εφιάλτες για τα φοιτητικά δάνεια από τα οποία δεν θα ξεφύγω ποτέ και ανησυχώ ότι θα καταλήξω σε άστεγους», παραδέχεται.

Πηγή: Washingotn Post

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ενηλικίωση έρευνα έφηβοι Washington Post
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ