Νέα επίθεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ γιατί καθυστερεί το «πόθεν έσχες» των δικαστικών - iefimerida.gr

Νέα επίθεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ γιατί καθυστερεί το «πόθεν έσχες» των δικαστικών

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό μέτωπο με τους θεσμούς της Δικαιοσύνης έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά η επίθεση γίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ασκούν κριτική κατά του ΣτΕ 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση στην έκδοση οριστικής απόφασης για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» επί της κύριας προσφυγής που είχαν καταθέσει πέντε δικαστικές ενώσεις.

Οι ερωτώντες βουλευτές, υποστηρίζουν ότι ανάλογη καθυστέρηση «επέδειξε και επί άλλων μεγάλων και ευρύτερου ενδιαφέροντος υποθέσεων», ενώ διερωτώνται «μήπως κάποιοι επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης όλων των θεσμών».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της καθυστέρησης - «υπάρχει παρέλευση ασυνήθιστα μεγάλου χρονικού διαστήματος οκτώ μηνών από τότε που συζητήθηκε η προσφυγή στις 13 Ιανουαρίου του 2017», αναφέρουν χαρακτηριστικά – μόνο το 10% των υπόχρεων δικαστικών υπέβαλλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2016.

Καλούν δε τον υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει θέση και να πει αν κατά την άποψή του «οι καθυστερήσεις αυτές εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θέλουμε να είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη και με διακριτό ρόλο, αλλά να κρίνεται και αυτή από όλους τους Έλληνες πολίτες. Γράφουν χαρακτηριστικά οι 29 βουλευτές:

«Μετά την αποδοχή της αίτησης αναστολής των πέντε δικαστικών ενώσεων από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων για το έτος 2016 πάγωσε προσωρινά, έως την έκδοση της οριστικής απόφασης του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις. Η κυρία προσφυγή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 13 Ιανουαρίου 2017, ωστόσο μέχρι και σήμερα και παρά την παρέλευση ασυνήθιστα μεγάλου χρονικού διαστήματος, δηλαδή 8 μηνών, δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Εν αναμονή της εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έδωσαν δύο τρίμηνες παρατάσεις στην υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για το έτος 2016. Η δεύτερη παράταση έληξε στις 30 Ιουνίου 2017 κι επειδή είχε περάσει εύλογος χρόνος (πεντέμισι μήνες) από την συνεδρίαση του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής των δικαστικών ενώσεων, τα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν να μην δώσουν και τρίτη παράταση.

Τον Ιούλιο 2017, λίγες μέρες μετά τη λήξη και της τελευταίας παράτασης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ημερίδα του με τίτλο «Για την καταπολέμηση της διαφθοράς», έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειχναν ότι υπό την κάλυψη της εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ, λιγότεροι από το 10% των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» δικαστικοί υπέβαλαν δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2016. Συγκεκριμένα, από τους 4.189 υπόχρεους στο σύνολο δικαστικούς, δήλωση «πόθεν έσχες» υπέβαλαν για το έτος 2016 μόνον οι 352, από τους 220 υπόχρεους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου δήλωση «πόθεν έσχες» υπέβαλαν μόνον οι 57 και από τους 395 υπόχρεους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δήλωση «πόθεν έσχες» υπέβαλαν μόνον οι 37.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Η καθυστέρηση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την έκδοση σχετικής απόφασης, καθυστέρηση που επέδειξε και επί άλλων μεγάλων και ευρύτερου ενδιαφέροντος υποθέσεων, πιστεύετε ότι συμβαδίζει με την εκφρασμένη απαίτηση του ελληνικού λαού για διαφάνεια και έλεγχο όλων των υπόχρεων;

2) Τελικά μήπως κάποιοι επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης όλων των θεσμών και των λειτουργών της χώρας;

3) Οι καθυστερήσεις αυτές κατά την άποψή σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θέλουμε να είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη και με διακριτό ρόλο, αλλά κρίνεται και αυτή από όλους τους Έλληνες πολίτες;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ