Bloomberg: Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα και τις τράπεζές της - iefimerida.gr

Bloomberg: Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα και τις τράπεζές της

«Η Ελλάδα έκανε το μερίδιό της. Καιρός να το κάνει και το ΔΝΤ» (Petros Giannakouris/AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ιδιαίτερα επικριτικό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρθρο αναφορικά με τη στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Στο δημοσίευμα, η στάση του ΔΝΤ απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας κρίνεται ως «παράλογη» ενώ κατηγορείται «εχρόφιλος» που με τις αμφιλεγόμενες οικονομικές πρακτικές του, αντί να βοηθήσει τη χώρα, καταφέρει «πισώπλατα μαχαιρώματα» που κάθε άλλο παρά οδηγούν στην οικονομική της εξυγίανση.

Το άρθρο έχει τίτλο «Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα και τις τράπεζές της» και το υπογράψει ο Κάιλ Μπας, ιδρυτής και κύριος επενδυτής του Hayman Capital Management, το οποίο έχει επενδύσεις σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Το άρθρο ξεκινά με τη γνωστή φράση του Βιργιλίου: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», σπεύδοντας να σημειώσει: «Στον 21ο αιώνα, είναι οι Έλληνες εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα δώρα που δέχονται, ιδίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βασανίζει τη χώρα σε μια λανθασμένη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Ο ελληνικός άθλος

Κάνοντας μια ανασκόπηση στα τελευταία έξι χρόνια, ο αρθρογράφος σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει προσπαθήσει σκληρά να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Από το 2010 μέχρι το 2016 η κυβέρνηση έκανε το ακατόρθωτο: συμπύκνωσε το πρωτογενές της έλλειμμα κατά σχεδόν 18% του ΑΕΠ και τελικά παρουσίασε πλεόνασμα. Μετά από μια βίαιη συρρίκνωση σχεδόν 30%, η οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια σε όλα σχεδόν τα πεδία- βιομηχανία, αγορά αυτοκινήτων, κατασκευές, αφίξεις τουριστών.

Αλλά και ο τραπεζικός τομέας σημείωσε μεγάλες προόδους. Μετά από δύο εξονυστικούς ελέγχους, πρώτα από την BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Μηχανισμό Ελέγχου της ΕΚΤ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως δύο φορές ενώ πλέον οι κεφαλαιακοί δείκτες τους είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εφοδιασμένοι πλέον απέναντι σε μελλοντικές απώλειες.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να κουβαλάει βαρύ φορτίο, επισημαίνει το άρθρο: Τα 250 δις που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δάνεισαν στη χώρα. «Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος του και να ελαφρύνει το φορτίο της Ελλάδας. Αυτό θα ωφελούσε τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας, επομένως και της Ευρώπης. Αντ’ αυτού, ο Ταμείο απαιτεί επιπλέον μέτρα λιτότητας και επιμένει σε «δομικές» μεταρρυθμίσεις αμφιλεγόμενης αξίας. Επιμένοντας σε αυτήν την οικονομική λογική, καταστρέφει την αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη και καταπνίγει κάθε ελπίδα πραγματικής ευημερίας.

Από σωτήρας, εχθρόφιλος

«Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ παρουσιάστηκε ως ο σωτήρας της Ελλάδας, τώρα όμως μοιάζει περισσότερο με εχθρόφιλος», συνεχίζει το δημοσίευμα σημειώνοντας: Δείτε το ιστορικό του χρέους. Όταν μια χώρα εντάσσεται στο ΔΝΤ, αποδίδεται μια αρχική "ποσόστωση", βασισμένη κυρίως στο ΑΕΠ της. Μια χώρα-μέλος μπορεί συνήθως να δανειστεί μέχρι και το 145% της ποσόστωσής της ετησίως και έως και 435% σωρευτικά - ή ενδεχομένως περισσότερο σε "εξαιρετικές περιστάσεις". Αυτά είναι ουσιαστικά όρια πίστωσης, σχεδιασμένα να μην επιβαρύνουν υπερβολικά τον δανειολήπτη με χρέος. Εντούτοις, εν μέσω της κρίσης, το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει το 3.212% της ποσόστωσης της Ελλάδας. Μαζί με δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, το χρέος της Ελλάδας στο επίσημο τομέα ανέρχεται σε πάνω από 135 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Το ΔΝΤ γνώριζε πολύ καλά ότι τα δάνειά του δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποπληρωθούν, βεβαιώνει ο Μπας, αποκαλύπτοντας πως το έχει ακούσει ο ίδιος από αξιωματούχους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πήραν την συνειδητή και πολύ πολιτική (όχι οικονομική) απόφαση να εμποδίσουν την εξάπλωση της κρίσης και να κρατήσουν ενωμένη την ευρωζώνη. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να βγει από τη νομισματική ένωση», υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να γίνει

Και τώρα τι γίνεται; Η Ελλάδα χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών σήμερα. Για να συμβεί αυτό, οι δανειστές της πρέπει να διαγράψουν το χρέος ή να το μετατρέψουν σε ίδια κεφάλαια.

Η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη. Προέρχεται από ίδιον συμφέρον και όχι από το τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα.

Το ταμείο προσπάθησε την ίδια στιγμή να εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές καθώς και να υπονομεύσει τη νέα τραπεζική ένωση της Ευρώπης απαιτώντας μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα -όπως όλα τα μέλη του ευρώ- δεν μπορεί να επιτύχει μακροοικονομική προσαρμογή υποτιμώντας το νόμισμά της, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, και όχι οι εξαγωγές, θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης όμως υπονομεύει την ελληνική οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση. Η Ελλάδα έκανε το μερίδιό της, επιτυγχάνοντας νομικές μεταρρυθμίσεις που παρέχουν στις τράπεζες νέα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα επικίνδυνα δάνεια. Τις οποίες όμως το ΔΝΤ άρχισε να υπονομεύει, υποστηρίζοντας ότι δεν θα λειτουργήσουν. Οι πισώπλατες μαχαιριές προς την Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο δεν αποτελούν υπεύθυνη συμπεριφορά.

«Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν υποφέρει. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει ακόμη περισσότερο. Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το δικό του μερίδιο διαγράφοντας το χρέος της Ελλάδας και να παραιτηθεί των αξιώσεών του για νέα ανακεφαλαιοποίηση αφήνοντας τα ινία στους ευρωπαίους ηγέτες», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Οικονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ