Βόρεια Κορέα και Ιράν στο στόχαστρο του Τραμπ στην παρθενική ομιλία του στον ΟΗΕ - iefimerida.gr

Βόρεια Κορέα και Ιράν στο στόχαστρο του Τραμπ στην παρθενική ομιλία του στον ΟΗΕ

Φωτογραφία: ΑΡ/Seth Wening
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, δύο χωρών που συνιστούν κατά τη γνώμη του απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, θα απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ στην παρθενική του ομιλία απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προειδοποιήσει τα κράτη μέλη ότι κινδυνεύουν να μείνουν «θεατές της ιστορίας» αν δεν κινητοποιηθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές, ενώ θα παρουσιάσει τις ιδέες του για το πως μπορούν να συνεργαστούν ενόψει τέτοιων προκλήσεων χωρίς να διακινδυνεύσουν την εθνική τους κυριαρχία.

«Προφανώς ένα από τα καθεστώτα στα οποία θα αναφερθεί είναι εκείνο της Βόρειας Κορέας και η αποσταθεροποιητική, εχθρική και επικίνδυνη συμπεριφορά του καθώς και το καθεστώς του Ιράν», είπε ο αξιωματούχος. «Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, καθώς και άλλες θα απευθύνει έκκληση σε άλλα κράτη να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινή απειλή κι ότι τα κράτη δεν μπορούν να είναι θεατές στην ιστορία. Αν δεν αντιμετωπίσεις τώρα τις απειλές, θα μεγαλώσουν και θα γίνουν πιο τρομερές με το πέρασμα του χρόνου», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ θα αναφερθεί και στην κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς και στην απειλή της τρομοκρατίας.

Διεθνή ΜΜΕ θυμίζουν ότι και ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος είχε αναφερθεί το 2002 στην ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους» στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ ως «άξονα του κακού» κι ένα χρόνο αργότερα είχε διατάξει την εισβολή στο Ιράκ υποστηρίζοντας -αβάσιμα όπως αποδείχθηκε αργότερα- ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Η έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ για δράση κατά του Ιράν δεν αναμένεται να βρει υποστηρικτές, αφού ακόμη και η Βρετανία έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και δύσκολα θα δεχθεί -όπως εξάλλου η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα- να μπει το Ιράν στην ίδια κατηγορία με τη Βόρεια Κορέα.

Όσον αφορά στην Πιονγιάνγκ, παρά την ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι συνιστά μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, οι απόψεις διϊστανται ως προς το πόσο σφικτός οικονομικός κλοιός μπορεί να της επιβληθεί. Η Κίνα, γείτονας και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, δεν θέλει να πυροδοτήσει μια κατάρρευση του καθεστώτος και απορρίπτει τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και ναυτικό αποκλεισμό. Χθες, πάντως, ο Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν «να εντείνουν την πίεση» στη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης την απομόνωση λόγω της πρόθεσής της να εγκαταλείψει τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, όπως έχουν κάνει μόνον η Νικαράγουα και η Συρία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφησαν τις τελευταίες μέρες να εννοηθεί ότι η ΗΠΑ μπορεί να κάνουν τελικά πίσω στα σχέδιά τους, αν είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Παραμονή της παρθενικής του ομιλίας στον ΟΗΕ, ο Τραμπ εμφανίστηκε σε μια συνάντηση για τη μεταρρύθμιση του οργανισμού. Έπλεξε το εγκώμιο του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντάς τον «φανταστικό», αλλά επέκρινε τη γραφειοκρατία και την κακοδιαχείρηση που «πνίγουν» τα τελευταία χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ