Σύρος πρόσφυγας που ανατράφηκε σε ζευγάρι Βρετανών ο άλλος ύποπτος για την επίθεση στη Μ. Βρετανία [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Σύρος πρόσφυγας που ανατράφηκε σε ζευγάρι Βρετανών ο άλλος ύποπτος για την επίθεση στη Μ. Βρετανία [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: The Sun
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφυγας από τη Συρία, που τον υιοθέτησε και τον μεγάλωσε με αγάπη ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Λονδρέζων είναι ο δεύτερος ύποπτος που συνέλαβαν οι βρετανικές αρχές για το τρομοκρατικό χτύπημα της 15ης Σεπτεμβρίου η στον σταθμό μετρό Πάρσονς Γκριν, το οποίο άφησε πίσω του 30 τραυματίες και δημιούργησε κλίμα διάχυτης ανησυχίας.

Η σύλληψη μετά από σύντομη πάλη με στελέχη της αντιτρομοκρατικής του ηλικίας 21 ετών Γιάχια Φαρούκ, που καταγράφεται στο παρακάτω βίντεο, έγινε έξω από κατάστημα στο Χάουνσλο το βράδυ του Σαββάτου.

«Ο τύπος είχε μόλις προσπεράσει το ταχυφαγείο όταν τρεις άνδρες και μια γυναίκα τον πλησίασαν γρήγορα και με κινήσεις ράγκμπι τον έριξαν στο έδαφος. Οι φίλοι μου κι εγώ νομίσαμε ότι δεχόταν επίθεση κι ετοιμαζόμασταν να τον βοηθήσουμε, αλλά φώναξαν “μυστική αστυνομία” κι έτσι κάναμε πίσω», δήλωσε αυτόπτης μάρτυς.

Ο νεαρός Σύρος είχε ανατραφεί μέσα σ’ ένα ζεστό περιβάλλον στο Σάρεϊ, στο σπίτι της Πενέλοπι και του Ρόναλντ Τζόουνς, το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο εκατοντάδων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων. Για την κίνησή τους αυτή να φιλοξενήσουν άπορους και άστεγους ανηλίκους, η 71χρονη και ο 88χρονος σύζυγός της είχαν τιμηθεί, το 2010, από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο ΜΒΕ (Member of British Empire).

Οι αρχές έκαναν χθες φύλλο και φτερό το σπίτι στο Σάρεϊ, όπου είχε μεγαλώσει και ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, ένας 18χρονος Ιρακινός, καθώς και μια διεύθυνση στο Χίθροου, όπου είχε μετακομίσει ο Φαρούκ πριν από λίγους μήνες, μετά από σύλληψή του στο δυτικό Λονδίνο.

Ο 21χρονος είχε ποζάρει για selfies μπροστά από τον Big Ben και τον «τροχό της χιλιετίας» (London Eye).

Σύρος πρόσφυγας που  ανατράφηκε σε ζευγάρι Βρετανών ο άλλος ύποπτος για την επίθεση στη Μ. Βρετανία [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Σε άλλες φωτογραφίες διακρίνεται να καπνίζει σε προκυμαία του Μπράιτον, σε εμπορικό κέντρο καθώς και στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύρος πρόσφυγας που  ανατράφηκε σε ζευγάρι Βρετανών ο άλλος ύποπτος για την επίθεση στη Μ. Βρετανία [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Ο Φαρούκ πιστεύεται ότι κατάγεται από την Αλ Χαράχ κοντά στη Δαμασκό και διέφυγε από την πατρίδα του στην Αίγυπτο. Στις 23 Νοεμβρίου 2013 ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook τη φωτογραφία μιας σαρακοφαγωμένης ψαρόβαρκας με τη λεζάντα: «το σκάφος με το οποίο πήγαμε από την Αίγυπτο στην Ιταλία». Μέσα σε λίγες μέρες έφθασε στο Κρόιντον της Βρετανίας, έδρα των υπηρεσιών μετανάστευσης της χώρας, οι οποίες ανέθεσαν τη φιλοξενία του στην οικογένεια Τζόουνς και άρχισε να σπουδάζει στο West Thames College.

Στο Instagram έγραφε ότι κάπνιζε «κάθε μέρα χασίς» κι ανήρτησε μια φωτογραφία με τη λεζάντα: «για καλύτερη ζωή χρειάζεσαι χασίς, βότκα και ναρκωτικά.»

Παράλληλα ανήρτησε και αρκετά μηνύματα κατά του Ισραήλ με το σύνθημα: «σταματήστε την ισραηλινή τρομοκρατία στην Παλαιστίνη.»

Ένας συνταξιδιώτης του στο ταξίδι προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Κόνμπους, είπε ότι ο Φαρούκ δεν είχε στενές σχέσεις με τη θρησκεία κι ότι έδειχνε πολύ ώριμος. «Ελπίζω να μην είναι αυτός, αλλά έχω να τον δω τρία χρόνια και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτό το διάστημα. Δεν μοιάζει με τύπο που θα έφτανε ως εκεί.... Φύγαμε γιατί ή κατάσταση χειροτέρευε στην Αίγυπτο και θέλαμε να μάθουμε Αγγλικά και να αρχίσουμε μια νέα ζωή», είπε.

Σύρος πρόσφυγας που  ανατράφηκε σε ζευγάρι Βρετανών ο άλλος ύποπτος για την επίθεση στη Μ. Βρετανία [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 2

Τα Χριστούγεννα του 2015 ο Φαρούκ φαίνεται ότι επισκέφθηκε μια πρόσφυγα ξαδέλφη του στη Σκωτία και κάποια παιδιά.

Αλλά στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, έχασε τον πατέρα του κι έπεσε σε βαριά θλίψη, όπως μαρτυρούν οι αναρτήσεις του στο Facebook.

Το τελευταίο διάστημα ζούσε σ’ ένα σπίτι στο Στέινς, κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου, όπου πραγματοποίησε χθες έφοδο η αντιτρομοκρατική.

Σύρος πρόσφυγας που  ανατράφηκε σε ζευγάρι Βρετανών ο άλλος ύποπτος για την επίθεση στη Μ. Βρετανία [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 3

Γείτονες κάνουν λόγο για ένα συμπαθητικό νεαρό που του άρεζαν τα πάρτι και δηλώνουν έκπληκτοι με τη σύλληψή του: «Καθόμασταν μαζί με τη γυναίκα μου κι εκείνον στον κήπο και τρώγαμε παγωτά. Έδειχνε καλό παιδί. Μερικές φορές τον επισκέπτονταν συγγενείς του από το Εδιμβούργο. Είχε τα φώτα του ανοικτά όλη νύχτα, κάθε νύχτα και συχνά καθόταν με τρεις -τέσσερις φίλους του. Μερικές φορές έβγαιναν τα χαράματα στον κήπο με χαλάκια προσευχής. Το άλλο παράξενο είναι ότι δεν έχει έπιπλα στο σπίτι του. Κοιμάται σ’ ένα στρώμα και κάθεται στο πάτωμα. Μας τρομάζει η ιδέα ότι τον καλοδεχτήκαμε στη γειτονιά μας», είπε ο 59χρονος Πατ Χοτζ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ