Ανησυχία: Κίνδυνος οι πύραυλοι του Κιμ Γιονγκ Ουν να πλήξουν πολιτικές πτήσεις - iefimerida.gr

Ανησυχία: Κίνδυνος οι πύραυλοι του Κιμ Γιονγκ Ουν να πλήξουν πολιτικές πτήσεις

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι απροειδοποίητες και συχνές το τελευταίο διάστημα εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μέσω εναέριων χώρων που χρησιμοποιούν εμπορικές πτήσεις από όλο τον κόσμο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ειδικούς και επιβάτες πολιτικών αεροσκαφών για τυχόν ατύχημα.

Αν και μια τέτοια πιθανότητα φαντάζει πολύ μικρή και η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποφύγει κάτι τέτοιο όταν εκτοξεύει πυραύλους, η απειλή για τα αεροσκάφη εξακολουθεί να υφίσταται.

«Αυτές οι δοκιμές πυραύλων συνιστούν όντως κίνδυνο για τα εμπορικά αεροσκάφη», λέει ο αναλυτής Ανκίτ Πάντα. «Είναι, όμως δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το μέγεθος της απειλής. Οι πιθανότητες είναι μικρές. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος, η Πιονγιάνγκ δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο. Επιλέγουν τροχιές που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους», προσθέτει.

Για τον Βιπίν Ναράγκ, ειδικό σε θέματα ασφαλείας στη Νότια Ασία του ΜΙΤ, μια σύγκρουση πυραύλου με πολιτικό αεροσκάφος θα οδηγούσε πιθανότατα «στο μονοπάτι του πολέμου».

«Αν χτυπηθεί επιβατικό αεροσκάφος θα αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση για μια στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», τονίζει.

Ανησυχία: Κίνδυνος οι πύραυλοι του Κιμ Γιονγκ Ουν να πλήξουν πολιτικές πτήσεις | iefimerida.gr 0
Ανησυχία: Κίνδυνος οι πύραυλοι του Κιμ Γιονγκ Ουν να πλήξουν πολιτικές πτήσεις | iefimerida.gr 1

Η πιθανότητα ένα εμπορικό αεροσκάφος να μπει στη γραμμή πυρός ενός πυραύλου αυξάνει σε περίπτωση που ο τελευταίος αποκλίνει από την πορεία του και εισέλθει σε πιο πολυσύχναστο εναέριο χώρο, ή αν διαλυθεί στον αέρα, εκτοξεύοντας θραύσματα σε μεγάλη απόσταση κι απειλώντας έτσι αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Βόρεια Κορέα αλλάζοντας την πορεία των πτήσεών τους.

Τον περασμένο μήνα η Air France επέκτεινε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων γύρω από τη Βόρεια Κορέα, όταν ένας πύραυλος πλησίασε ένα από τα αεροσκάφη της σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων.

«Η απόφαση ελήφθη όταν ένα από τα αεροπλάνα τους μπήκε στη ζώνη των 100 χλμ μιας από τις προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Οι πτήσεις τους προς το Τόκυο και την Οζάκα διαρκούν τώρα από 10 έως 30 λεπτά περισσότερο γιατί προσπαθούν να αποφύγουν εκείνη την περιοχή», είπε ο Έλις Τέιλορ, αναλυτής θεμάτων αεροπλοϊας της FlightGlobal.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ