«Κάνουμε και λάθη», λέει τώρα ο Σαντορινιός για το... «καθαρότερες και από πριν οι ακτές» - iefimerida.gr

«Κάνουμε και λάθη», λέει τώρα ο Σαντορινιός για το... «καθαρότερες και από πριν οι ακτές»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα στις επόμενες είκοσι - τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου. «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς. Μέχρι να "κάτσει" το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», είπε συγκεκριμένα αποδίδοντας τη διαρροή στο διάστημα που όπως είπε δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Όπως ενημέρωσε, «έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας». Παράλληλα αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκύψει σχετικά με το πως βυθίστηκε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε πως «όλα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται από τον εισαγγελέα».

«Η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε στις 4/8, έγινε επιθεώρηση εν πλω ώστε να δοθούν οι παρατάσεις των παραστατικών. Ξέρετε πόσα πλοία έχουν βυθιστεί ενώ έχουν αξιόπλοα; Όλα! Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται», τόνισε.

«Από την στιγμή που έγινε το ναυάγιο και γίνεται οικολογική καταστροφή, η εταιρία φέρει ευθύνη και έχει ασφαλιστεί γι' αυτή την ευθύνη», δήλωσε. Παράλληλα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας επιχείρησε για μία ακόμα φορά να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. Όπως είπε το πρωί της Δευτέρας η εικόνα που είχαμε από τα αεροπλάνα «ήταν καθαρή». «Η κηλίδα φεύγει προς την Σαλαμίνα, επιστρέφει το βράδυ, υπάρχουν και κινήσεις των πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα του μαζούτ, το βράδυ αρχίζει να αλλάζει ο καιρός και να έρχεται προς Πειραϊκή. Υπάρχουν εικόνες την Δευτέρα το πρωί που η θάλασσα ήταν καθαρή, αλλά από κάτω δεν ξέραμε τι γίνεται», είπε ο κ. Σαντορινιός και τόνισε ότι μόλις αντιλήφθηκαν ότι η πετρελαιοκηλίδα κινείται προς τα παράλια της Αττικής, ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι.

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ