Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μειώνει την σπατάλη φαγητού κατά 25% σε 5 χρόνια - iefimerida.gr

Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μειώνει την σπατάλη φαγητού κατά 25% σε 5 χρόνια

Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μειώνει την σπατάλη φαγητού κατά 25%/ Φωτογραφία: twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια η Δανία έχει αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς και όχι άδικα.

Η Σελίνα Γιουλ είναι η γυναίκα που κατάφερε να κάνει την σκανδιναβική χώρα να μειώσει την άσκοπη σπατάλη τροφών κατά 25% σε μόλις 5 χρόνια. Ετσι, η Δανία γίνεται ηγέτιδα στην Ευρώπη απέναντι στον πόλεμο κατά των διατροφικών αποβλήτων.

Η Γιουλ τιμήθηκε από την δανέζικη κυβέρνηση για την εξαιρετική της επιτυχία. Ειδοποιός διαφορά: η Σελίνα δεν είναι καν Δανή.

Κατάγεται από την Ρωσία και μετακόμισε στη Δανία στα 13 της χρόνια. Τότε σοκαρίστηκε από το πόσα φαγητά πετούσαν άσκοπα τα σουπερμάρκετ αλλά και οι κάτοικοι της χώρας.

Μιλώντας στο BBC δήλωσε «Προέρχομαι από μία χώρα όπου πάντα υπήρχε απόθεμα φαγητού. Το ρωσικό οικοδόμημα κατέρρευσε, μαζί και ο κομμουνισμός, έτσι ποτέ δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε την επόμενη ημέρα φαγητό στο τραπέζι».

Κάπως έτσι δημιούργησε τον οργανισμό «Stop Spild Af Mad», δηλαδή σταματήστε να σπαταλάτε το φαγητό.

«Ήταν μία τρελή Ρωσίδα που ήρθε στην πόρτα μας με μία επίσης τρελή ιδέα για να σταματήσουμε να σπαταλάμε το φαγητό και από τότε έχει κάνει πάρα πολλά» δήλωσε η Μαρία Νοέλ, διευθύντρια επικοινωνίας της δανέζικης εταιρείας λιανικής πώλησης Dagrofa.

«Στην ουσία άλλαξε όλη την νοοτροπία των Δανών» πρόσθεσε. Σύντομα η Γιουλ έπεισε την εταιρεία Rema 1000, την πιο φτηνή αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Δανία, να αντικαταστήσει όλες τα προϊόντα που έδινε με έκπτωση μεγάλης ποσότητας, με εκπτώσεις ενός μόνο προϊόντος ανά είδος, προκειμένου να μειώσει τα τροφικά απόβλητα.

Ο Μαξ Σκόου Χάνσερ από το Rema 1000, δήλωσε ότι στο μανάβικο πετούσαν περίπου 80 με 100 μπανάνες κάθε μέρα. Από τη στιγμή όμως που η εταιρεία τοποθέτησε μία ταμπέλα που έλεγε «πάρε εμένα, είμαι μόνη μου» μείωσαν τα ποσοστά των μπανανών που δεν κατέληγαν στα σκουπίδια κατά 90%.

Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα άνοιξε στην Κοπενγχάγη το πρώτο σουπερμάρκετ στη Δανία που έχει πλεόνασμα σε τρόφιμα, πουλώντας προϊόντα σε τιμές από 30 έως 50% χαμηλότερα από ότι οι εταιρείες λιανικής πώλησης.

Ο επόμενος στόχος είναι να μειωθεί η σπατάλη φαγητού κατά 700.00 τόνους κάθε χρόνο.

Η Γιουλ δήλωσε ότι οι καταναλωτές είναι οι πιο σπάταλοι. «Η σπατάλη του φαγητού σημαίνει ασέβεια προς την φύση μας, την κοινωνία μας, τους ανθρώπους που παράγουν φαγητό, τα ζώα και κυρίως έλλειψη σεβασμού του χρόνου και των χρημάτων μας» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δανία σπατάλη φαγητού
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ