Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα εν ώρα αιχμής στο μετρό του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας Amaq.

"Η βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου διαπράχθηκε από (...) το Ισλαμικό Κράτος" επισημαίνεται σε ανάρτηση του Amaq σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι με εγκαύματα. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Βγαίνει στρατός στους δρόμους στη Βρετανία

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία αυξήθηκε στο ανώτατο επίπεδο, σε «κρίσιμο» από «σοβαρό», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Το επίπεδο αυτό σημαίνει ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι οι πολίτες θα δουν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της χώρας μεγαλύτερη παρουσία ένοπλων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών.

"Για αυτό το διάστημα, στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης ορισμένων τοποθεσιών και χώρων που θα βρίσκονται υπό προστασία και δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες" τόνισε η Μέι.

Επιπλέον, περισσότεροι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι πολίτες θα δουν περισσότερους ένοπλους αστυνομικούς στο δημόσιο δίκτυο μεταφορών και στους δρόμους μας» διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Πρόκειται για ένα αναλογικό και χρήσιμο μέτρο που στοχεύει στο να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα των αρχών».

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό από τις βρετανικές αρχές για τον εντοπισμό του δράστη.

«Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών της επίθεσης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα διεξάγει «ταχείες έρευνες για να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους», προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε «καμία σύλληψη».

#BreakingNews
Eksplozja na Parsons Green Station w Londynie. #London #England pic.twitter.com/AP875uobRk

Το χρονικό της έκρηξης στο μετρό

Η έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10:30 ώρα Ελλάδος στη στάση Parsons Green, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Στην περιοχή προκλήθηκε πανικός με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα να φτάνουν στο σημείο.

Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν μπροστά στο περιστατικό, μιλώντας στο BBC, είπε ότι ακούστηκε ένας θόρυβος και μετά υπήρξε ένα «τείχος φλόγας», το οποίο εξαπλώθηκε μέσα στο γεμάτο κόσμο βαγόνι.

H βόμβα βρισκόταν μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο είχε τοποθετηθεί μέσα σε μια τσάντα του Lidl. Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και μια πληροφορία του βρετανικού δικτύου BBC, ότι ο μηχανισμός είχε χρονοδιακόπτη.

Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Οι πόρτες άνοιξαν και οι επιβάτες, αρκετοί με εγκαύματα στο πρόσωπο, άρχισαν να τρέχουν ουρλιάζοντας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Δραματικές σκηνές και εικόνες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου.

«Μπήκαμε σε ένα τρένο στο Πάρσονς Γκριν και μετά ακούσαμε ουρλιαχτά και ανθρώπους να λένε “τρέξτε, τρέξτε”. Βγήκαμε από το τρένο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα ποδοπάτημα, στο κάτω μέρος των σκαλιών. Υπήρχαν άνθρωποι ξαπλωμένοι που τους έλιωναν. Σφηνώθηκα δίπλα στο κιγκλίδωμα και πήρα την εμβρυική στάση. Σκεφτόμουν συνέχεια “θα είμαι ok, θα είμαι ok”. Ήταν μια έγκυος γυναίκα από κάτω μου και προσπαθούσα να μην την λιώσω», δήλωσε στο BBC η 27χρονη Έμα Στίβι.

Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ο 24χρονος Ολανίι Σοκουμπνί δήλωσε στον Ιndependent πως ανέβηκε στο τρένο λίγη ώρα νωρίτερα και άκουγε μουσική. «Νόμιζα ότι το τρένο έφευγε από το σταθμό Πάρσονς Γκριν αλλά μετά είδα πολλούς ανθρώπους να αρχίζουν να τρέχουν. Το πρώτο μου ένστικτο ήταν να βγω και εγώ από το βαγόνι. Είναι ένας μικρός σταθμός έχει μόνο δύο εξόδους» δήλωσε ο νεαρός και συμπλήρωσε: «Νόμισα στην αρχή ότι πρόκειται για επίθεση με οξύ...Πολλοί άνθρωποι ήταν στο πάτωμα, ήταν και ένα μικρό αγοράκι. Ενιωσα πολύ άσχημα για αυτόν, δεν μπορεί να ήταν πάνω από 11 ετών. Είχε γρατζουνιές στο κεφάλι του και έψαχνε τον μικρότερο αδελφό του. Ηταν και μια γυναίκα στο έδαφος, δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».

Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Φωτογραφίες: Twitter & AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισλαμικό κράτος επίθεση Λονδίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ