Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα - iefimerida.gr

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα

Τρίτη ο Νίκος Πορτοκάλογλου στου Παπάγου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εβδομάδα ξεκινά με πολλή μουσική και τρεις... Γιάννηδες: Ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά απόψε στις 20:30 στο Άλσος Νέας Σμύρνης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Κηποθεάτρο Παπάγου και ο Γιάννης Χαρούλης στο Κατράκειο, απόψε, αύριο και την Τετάρτη.

Δειλά και η πρώτες θεατρικές πρεμιέρες, με την επιστροφή της sold out επιτυχίας του θεάτρου Πορεία, «Η Μεγάλη Χίμαιρα».

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα | iefimerida.gr 0

Άλκηστη του Ευριπίδη στο Θέατρο Βράχων

Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την «Άλκηστη», αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου. Μετά την πρεμιέρα της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η «Άλκηστη» συνεχίζει την περιοδεία της. Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο επί του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση πυροδότησε σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων.
Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων:12 έως 15 ευρώ.

«Η Συναναστροφή» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Ένα από τα λιγότερο γνωστά -και το πρώτο της τρίπρακτο- έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η Συναναστροφή», παρουσιάζεται ξανά, πενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα (1967, Εθνικό Θέατρο - Κεντρική σκηνή), στην Ελευσίνα αυτή τη φορά, στο Παλαιό Ελαιουργείο σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη και σε συμπαραγωγή με τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017.
Παραλία Ελευσίνας (Κανελλοπούλου και Δραγούμη). Στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 5 έως 12 ευρώ.

«Μια βραδιά με τη Μαρία Κάλλας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Στο πλαίσιο της έκθεσης "Μαρία Κάλλας: Ο μύθος ζει" παρουσιάζεται ένα μονόπρακτο έργο για το αγγλόφωνο κοινό, από τη Maria Bakalis, που έρχεται ειδικά από το Σικάγο για αυτή την περίσταση.
Το δράμα, το πάθος, την αγάπη για την τέχνη της όπερας της θρυλικής Ελληνίδας σοπράνο επιχειρεί ν' αναδείξει η παράσταση «Η Μαρία, Η Ζωή και η Αγάπη της Μαρίας Κάλλας», ένα πρωτότυπο έργο που βασίζεται σε λέξεις και γραπτά της ίδιας της Κάλλας.
Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1). Στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 10 έως 20 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 19/9

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα | iefimerida.gr 1

Τα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι στο Ηρώδειο
Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 4 Μαΐου στην Μόσχα, τα περίφημα Μπαλέτα Μπολσόι παρουσιάζουν το αφιέρωμα για τα 75 χρόνια του ζωντανού θρύλου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.
Με τον Ιβάν Βασίλιεφ να πρωτοστατεί μεταξύ των πρώτων χορευτών των Μπολσόι, αλλά και το Corps de Ballet των φημισμένων μπαλέτων, σε μία πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερα παράσταση, αφού εμφανίζεται σ' αυτήν επί σκηνής μετά από πολλά χρόνια, ο ίδιος ο Λαβρόφσκι. Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων:από 28 έως 120 ευρώ.

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα | iefimerida.gr 2

«Η μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση ξανά στο Θέατρο Πορεία
Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος. Στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 14 έως 20 ευρώ.

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα | iefimerida.gr 3

Νίκος Πορτοκάλογλου και οι Ευγενείς Αλήτες,, στο Κηποθέατρο Παπάγου

Το «RESTART» κάνει φινάλε!

«Εντελώς αυθόρμητα σε μια πρόβα μου προέκυψε η ιδέα να ονομάσω το φετινό πρόγραμμα Restart. Έχω κάνει αρκετές επανεκκινήσεις στο παρελθόν. Όμως, στις αρχές αυτού του χειμώνα, αισθάνθηκα την ανάγκη να αλλάξω όχι μόνο σελίδα αλλά και βιβλίο. Με νέα τραγούδια, νέους συνεργάτες, νέο ήχο. Η δίψα παραδόξως αντί να σβήνει, μεγαλώνει. Ίσως φταίει που όλοι ψάχνουμε να βρούμε ένα αντίδοτο μέσα στο δηλητηριώδες περιβάλλον που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

"Θα περάσει κι αυτό", "Αν μια φορά ρωτούσες", "Εισιτήριο" και τώρα το ‘’Μαζί’’ είναι τα τέσσερα τραγούδια που ήδη ακούγονται στα ραδιόφωνα από το πρόσφατο άλμπουμ μου το οποίο κυκλοφόρησε με την «Καθημερινή» το Πάσχα και έφτασε στα καταστήματα εμπλουτισμένο στα τέλη Ιουνίου.

Οι "Ευγενείς αλήτες" είναι η νέα μου μπάντα. Αγαπητοί συνταξιδιώτες σας περιμένω στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 19 Σεπτεμβρίου για να κάνουμε μαζί το φινάλε του Restart. Ο νέος κύκλος του χειμώνα θα είναι η παρουσίαση του άλμπουμ «Εισιτήριο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πάμε για άλλα λοιπόν. Πάντα με τους Ευγενείς Αλήτες» Νίκος Πορτοκάλογλου.
20:30 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου 12 ευρώ το εισιτήριο

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας -Χαρούλης, Πορτοκάλογλου, Tom Odel, Μεγάλη Χίμαιρα | iefimerida.gr 4


Μια μέρα σε μια «σχεδία»!

Συναυλία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Gadjo Dilo, Σπύρο Γραμμένο, Στάθη Δρογώση, Quilombo, Μέλιsses, Μανώλη Φάμελλο και Μαριέττα Φαφούτη.
Τεχνόπολη, Πειραιώς 100 Γκάζι. Εισοδος 6 ευρώ για καλό σκοπό!


ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, νέους δημιουργούς, λαμπερούς καλεσμένους και μερικές από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές αφίξεις της χρονιάς, επιφυλάσσει το πρόγραμμα του «23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας» το οποίο θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Όπερα 1 & 2, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής. Υπό την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Κατσίκα, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα παρουσιάσουν συνολικά 165 ταινίες από όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 40 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες.


Tom Odell στην Τεχνόπολη
Είναι μόλις 26 χρονών και ήδη μετρά 2 ολοκληρωμένα άλμπουμ, εκατομμύρια πωλήσεις και views των τραγουδιών του, υποψηφιότητες και βραβεύσεις σε σημαντικούς μουσικούς θεσμούς, sold out συναυλίες και εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Glastonbury. Τον ακούσαμε πρώτη φορά πριν πέντε χρόνια, το 2012, όταν κυκλοφόρησε το EP "Another Love". Από τότε τόσο η original version όσο και το remix του Zwette, βρίσκονται σταθερά στο top 30 του ελληνικού airplay. Ο Tom Odell θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 20/9 στην Τεχνόπολη για να τραγουδήσει μαζί με το κοινό για την αγάπη, τη φύση και τη ζωή. Τεχνόπολις (Πειραιώς 100). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 29 & 33 ευρώ.


5o Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές»

Για 5η διαδοχική χρονιά οι χώροι συνάθροισης και πολιτισμού στο Βοτανικό διοργανώνουν το Φεστιβάλ Βοτανικού "Κάτω από τις Γραμμές" παραμένοντας πιστοί στο ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού από το 2013 μέχρι σήμερα. Από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου θα υποδεχτούν το φθινόπωρο με μια μεγάλη γιορτή που μέσα σε πέντε μέρες θα περιλαμβάνει live μουσικές, dj sets και πάρτι, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, θεματικές συζητήσεις και εκθέσεις. Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

ΠΕΜΠΤΗ 21/9

Θανάσης Μακρής έκθεση σχεδίων "Μαρία Κάλλας. Σχέδια" στο ΜΙΕΤ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας (16 /9/1977), διοργανώνει έκθεση με σχέδια του Θανάση Μακρή που αποτυπώνουν τη Μαρία Κάλλας. Παρουσιάζονται αφενός σχέδια με κάρβουνο που φιλοτεχνήθηκαν το 1994 για την εικονογράφηση του διηγήματος του Μένη Κουμανταρέα "Θυμάμαι την Μαρία" (Εκδόσεις Καστανιώτη) και αφετέρου έγχρωμα σχέδια με παστέλ που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2016. Εγκαίνια: Πέμπτη 21/9, στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Classic Rock στο Ηρώδειο
Δύο μεγάλες ορχήστρες, η φιλαρμονική ορχήστρα της Πράγας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Friedemann Riehle συναντούν σπουδαίους τραγουδιστές και μουσικούς και παρουσιάζουν τα καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών στο Ηρώδειο. Θ' ακουστούν οι μεγαλύτερες ροκ επιτυχίες των Pink Floyd, Rolling Stones, Led Zeppelin, Queen, AC/DC, Deep Purple και Scorpions. Συμμετέχουν ο ντράμερ του Frank Zappa, Frantisek Hönig και ο frontman των Cockney Rebel, Steve Harley. Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 83 ευρώ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ