ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018 - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με άγριες διαθέσεις έρχεται το ΔΝΤ στην Αθήνα για την 3η Αξιολόγηση.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ράις δήλωσε ότι τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή του Ταμείου με την Ντέλια Βελκουλέσκου επικεφαλής, παρά τις πληροφορίες για αντικατάστασή της με άλλος στέλεχος, ενώ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξή της.

Για νέα, πρόσθετα μέτρα

Σε ερώτηση για πρόσθετα μέτρα, απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, «το πρόγραμμα εξελίσσεται» και οι καταστάσεις αλλάζουν.

Έχει σημασία εδώ να επισημάνουμε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ, έρχονται μία μέρα μετά τις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου για λήψη νέων μέτρων το 2018, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τότε, τα μέτρα θα έρθουν ακόμα νωρίτερα, δηλαδή από το επόμενο έτος.

Για τις Τράπεζες

Αναφέρθηκε στα stress tests δηλώνοντας ότι ο έλεγχος της ποιότητας των ενεργητικών των τραπεζών πρέπει να γίνει στην επερχόμενη αξιολόγηση και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για τη συμμετοχή του.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητα τα «asset quality review» για τις ελληνικές τράπεζες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Για τον ρόλο του ΔΝΤ

Απαντώντας στην αναφορά του Εμανουέλ Μακρόν ότι «το ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις», ο κ. Ράις είπε πως «τα κράτη είναι αυτά που ζητούν βοήθεια από το ΔΝΤ».

Τέλος, για την επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα είπε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ