Πετρελαιοκηλίδα: Τέσσερις ημέρες πήρε στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ - iefimerida.gr

Πετρελαιοκηλίδα: Τέσσερις ημέρες πήρε στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την αποστολή σκάφους απορρύπανσης ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του περιστατικού πετρελαϊκής ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.

«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στο μεταξύ όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρες μέρες από τη στιγμή που βυθίστηκε το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» προκειμένου να αποστείλει αίτημα για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα αναφέρεται ότι η Ελλάδα απέστειλε αίτημα στις 13 Σεπτεμβρίου ενώ το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

Στις 9 Σεπτεμβρίου γύρω στις 2:45 π.μ. τοπική ώρα, το πετρελαιοφόρο Agia Zoni II βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο δυτικά του λιμανιού του Πειραιά. Το σκάφος διέθετε 2 200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων. Κατά συνέπεια, εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή και μόλυνε την ανατολική ακτή της Σαλαμίνας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την κινητοποίηση του σκάφους Aktea OSRV, ενός πλοίου αντίδρασης σε πετρελαιοκηλίδες το οποίο έχει μισθώσει ο EMSA από κοινού με την ελληνική εταιρεία Enviromental Protection Engineering (EPE) και δραστηριοποιείται στο Αιγαίο Πέλαγος. Μέσα σε λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο σταμάτησε τις εμπορικές του δραστηριότητες και προετοιμάστηκε για επιχειρήσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης. Το σκάφος βρίσκεται στο χώρο από τις 11πμ τοπική ώρα της 13ης Σεπτεμβρίου.

Το σκάφος που στέλνει η ΕΕ

Πετρελαιοκηλίδα: Τέσσερις ημέρες πήρε στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα το πλοίο που θα σταλεί είναι το ΑΚΤΕΑ OSRV που έχει κατασκευαστεί το 1989 και ήδη επιχειρεί στις ελληνικές θάλασσες για να καταπολεμηθεί η ρύπανση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ