Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές! - iefimerida.gr

Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές!

«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο τα πρώτα εικοσιτετράωρα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι, ουσιαστικά, έτοιμες να υποδεχτούν κόσμο οι ακτές της Αττικής μετά το ατύχημα στον Σαρωνικό: Αν το ναυάγιο του πλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ" είχε συμβεί στις αρχές του καλοκαιριού, η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά δραματική».

Ο ωκεανογράφος, εξειδικευμένος στη θαλάσσια ρύπανση, δρ Βασίλης Μαμολούκας, διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», η οποία και συμμετέχει στη διαδικασία απορρύπανσης, επισημαίνει στο iefimerida.gr:

«Το ατύχημα είναι πολύ σοβαρό. Είναι η μεγαλύτερη ρύπανση που έχει γίνει τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχουν διαρροές, μεγάλες διαρροές, από την αρχή. Ο τρόπος που έγινε το ατύχημα, το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι βαρύ και διακόπτεται σε μικρά κομμάτια χωρίς συνεκτικό ιστό, δεν επιτρέπει την άμεση περισυλλογή. Δυστυχώς διασκορπίστηκε αμέσως σε μεγάλη ακτίνα. Το χειρότερο είναι πως οι δυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έστρεψαν τη ρύπανση στις ακτές. Ούτε στατική έμεινε η ρύπανση, ούτε στράφηκε προς το εσωτερικό της θάλασσας».

Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές! | iefimerida.gr 0

«Η κινητοποίηση είναι μεγάλη με τη συμμετοχή όλων των εταιρειών από την Ελλάδα, ενώ έχουν κληθεί και από το εξωτερικό. Ενα δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με τον συντονισμό και την οργάνωση του καθαρισμού των ακτών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι στην επιχείρηση απορρύπανσης», συμπληρώνει. «Θα πάρει χρόνο, πολύ χρόνο, λόγω του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει επεκταθεί. Η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον και ουσιαστικά του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορεί κανείς να κάνει χρήση των ακτών».

Και καταλήγει ο κ. Μαμολούκας: «Υπάρχουν ακόμα ποσότητες διασκορπισμένες στη θάλασσα, σε μια τεράστια περιοχή. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να πιάσουμε το μεγάλο μέρος της ποσότητας. Ολο δεν μπορούμε. Γλυφάδα, Ελληνικό, Αγιος Κοσμάς, Παλαιό Φάληρο, Αλιμος, Πειραϊκή, Σαλαμίνα, Πειραιάς. Δεν αποκλείεται ποσότητες να πλήξουν κι άλλες περιοχές και πιο νότια, αλλά και να φτάσουν ως τη Βούλα. Οσο για τα πλωτά φράγματα, μόνον μερική προστασία μπορούν να παράσχουν, λόγω της μεγάλης έκτασης της ρύπανσης».

Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές! | iefimerida.gr 1

Καθηγητής: Η χλωρίδα και η πανίδα θα πληγούν

Ο Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής στον Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζει:

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα πληγούν. Η κηλίδα απλώνεται ταχύτατα. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο τα πρώτα εικοσιτετράωρα και δεν μπορούμε να ρίξουμε το βάρος στην αλλαγή των ανέμων. Είναι επισφαλές να μιλήσουμε με ακρίβεια για το απαιτούμενο διάστημα της απορρύπανσης, αλλά φυσικά και δεν θα τελειώσουμε σε 15-20 ημέρες, όπως ακούγεται».

«Αλλωστε, το αποτύπωμα από το συμβάν μπορεί να εντοπιστεί μετά από πολλά χρόνια, σε οργανισμούς που δεν υπάρχουν καν τώρα», καταλήγει.

Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές! | iefimerida.gr 2

Αλαλούμ στην κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό προχώρησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την καταστροφή.

Όπως είπε, για την απορρύπανση της περιοχής επιχειρούν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο, ενώ συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, από χθες το απόγευμα η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πετρελαιοειδή μεταφέρονται με τους ανέμους και η ρύπανση σε Ελληνικό και Γλυφάδα δεν αφορά νέα μόλυνση.

Αλλα λέει το Λιμενικό, άλλα λέει η κυβέρνηση για τον χρόνο αντίδρασης

Χάος επικρατεί αναφορικά με τον χρόνο ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού μετά το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Από τη μία, πηγές του Λιμενικού αναφέρουν ότι από τις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 6.00 τα ξημερώματα, οπότε ξεκίνησε η όλη επιχείρηση απορρύπανσης, μεσολάβησαν 4 ώρες. Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν.

Λιμενικό: Χάσαμε 4 ώρες

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη επιχείρησης απορρύπανσης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, τόνισαν ότι: «Από την ώρα του συμβάντος που ήταν στις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 6.00 τα ξημερώματα οπότε ξεκίνησε η όλη επιχείρηση απορρύπανσης μεσολάβησαν 4 ώρες, και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν διαδικασίες και διαβουλεύσεις από την αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου».

Τζανακόπουλος: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Real Fm είπε ότι «το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ναυάγιο ρύπανση κηλίδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ