100ετές ομόλογο εξέδωσε για πρώτη φορά η Αυστρία και «ξεπούλησε» - iefimerida.gr

100ετές ομόλογο εξέδωσε για πρώτη φορά η Αυστρία και «ξεπούλησε»

Προσφορές 11 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το 100ετές ομόλογο της Αυστρίας/Φωτογραφία:Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην έκδοση ομολόγου διάρκειας 100 ετών με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ εξέδωσε για πρώτη φορά η Αυστρία.

Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο η διάρκεια του ομολόγου αλλά η απόδοση που πέτυχε εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Οι επενδυτές κατέβαλαν σχεδόν 11 δισεκατομμύρια ευρώ παραγγελιών για το πρώτο ομόλογο της Αυστρίας, το οποίο είχε απόδοση 2,1%, ποσοστό μικρότερο και από την απόδοση των κρατικών ομολόγων διάρκειας δέκα ετών. Αυτό είναι μικρότερο από την τρέχουσα απόδοση των κρατικών ομολόγων που έρχεται σε 10 χρόνια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την αυστριακή οικονομία αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι τη δάνεισαν για 100 χρόνια με απόδοση 2,1% την ώρα που το ομόλογο της Ελλάδας, στην πρώτη της έξοδο στις αγορές μετά το 2014 δανείστηκε για πέντε χρόνια με απόδοση 4,625%.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg η εκτεταμένη ζήτηση αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις και τις χλιαρές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που περιορίζουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια για κρατικά χρέη.

Η αγορά ομολόγων «αρκετά ιδιόμορφη» αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες μιας υποτονικής αντίδρασης των επενδυτών όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει να διατηρήσει την εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με τον Kim Liu, στρατηγικό στρατηγό σταθερού εισοδήματος στην ABN Amro Group NV.

«Για ποιον λόγο θα επένδυε κανείς σε τόσο μακροπρόθεσμα ομόλογα, αν πίστευε ότι εισερχόμαστε σε περίοδο υψηλότερων επιτοκίων;» αναρωτήθηκε ρητορικά σε ηλεκτρονική του επιστολή προς τους πελάτες της τράπεζας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές προεξοφλούν πως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προβούν σε σταδιακή έξοδο από την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 100ετές ομόλογο Αυστρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ