Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ψήσετε ένα ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι, σκουμπρί, κολιό κλπ) αν δεν έχετε μπάρμπεκιου.

Δεν είναι όμως μόνο η ευκολία. Το ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού αποκτά μια ιδιαίτερη νοστιμιά και η σάρκα του ψαριού γίνεται κυριολεκτικά λουκούμι.

Υλικά

  • 1 τσιπούρα 1 κιλού
  • 1/2 κιλό χοντρό αλάτι
  • 1 λεμόνι σε φέτες για το στομάχι του ψαριού
  • 1 κλωνάρι θυμάρι ή δενδρολίβανο ή άνιθο
  • 3 σκελίδες σκόρδο

Για την σος

  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Πιπέρι και χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Ανάψτε τον φούρνο στους 250 βαθμούς
  • Πλύντε καλά την τσιπούρα και τοποθετήστε την σε ταψάκι που μπαίνει σε φούρνο (καλύτερα πάνω σε λαδόχαρτο)
  • Περιχύστε το αλάτι και επικεντρώστε το στην επιφάνεια της τσιπούρας
  • Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε και τις δύο πλευρές, η μία αρκεί
  • Τοποθετήστε τα αρωματικά και τις φέτες λεμονιού στην κοιλιά του, δίπλα τα σκόρδα, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε
  • Ψήστε την τσιπούρα για 40 λεπτά, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά στους 200 βαθμούς
  • Οταν βγει από τον φούρνο, παραμερίστε το αλάτι, βγάλτε τα φιλέτα του ψαριού και σερβίρετε καθαρά σε πιάτο
  • Στο λαδολέμονο που θα κάνετε, βάλτε και λίγο ξύσμα λεμονιού
  • Σερβίρετε με βραστά λαχανικά ή σαλάτα, η πράσινα φασολάκια βουτύρου

Κάποιοι έχουν κάνει το ψητό ψάρι με κρούστα αλατιού πραγματική τέχνη!

Κάποιοι άλλοι αναμειγνύουν το αλάτι με ελαιόλαδο και μαϊντανό (κάτι σαν πέστο) πριν βάλουν την κρούστα:

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.