«ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ»

Μάγεψαν τα γλυπτά της Αθανασιάδη στα εγκαίνια της γκαλερί Citronne στον Πόρο [εικόνες]

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Citronne στον Πόρο η έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη με τα μοναδικά της γλυπτά από αλλοιωμένα ξύλα, σίδερα και χαρτιά. 

Τίτλος της «Θραύσματα» και αποτελεί το τρίτο μέρος από την εφετινή θεματική τής γκαλερί «τα ΄Ορια». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο και συγκέντρωσαν στον Πόρο ένα πλήθος παράγοντες του πολιτισμικού χώρου. 

Φωτογραφία εγκατάστασης – Έκθεση Α, Αθανασιάδη- τα έργα / Άλογο LXIV / Ίχνη / Άλογο στο Γαλάζιο

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη εστιάζει στα έργα της στο αποσπασματικό, στο θραύσμα. Η φθορά της ύλης προμηθεύει τα υλικά: ένα κομμάτι σπασμένο και αλλοιωμένο ξύλο, απάραγμα από ένα αρχαίο άγαλμα, ένα φθαρμένο χαρτί. 

Στην έκθεση στην γκαλερί CITRONNE, παράλληλα με τα τρισδιάστατα γλυπτά, παρουσιάζονται και έργα νέα, δισδιάστατα, πάνω σε χαρτί. Πρόκειται για αποτυπώματα, «ίχνη» από προγενέστερα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, τα οποία επιδιώκουν μία συνεχή εικαστική συνομιλία ανάμεσα στα υλικά της Τέχνης.

Εμπρός από το έργο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη « Ίχνη» - Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Βασίλης Θεοχαράκης

Γύρω από τα εκθέματα, τα άλογα και τους θώρακες, τα οποία ήταν τοποθετημένα προσεκτικά, σε αγαστή αρμονία μεταξύ τους, αλλά και εντεταγμένα στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της γκαλερί, συναντήθηκαν φιλότεχνοι και συλλέκτες: ο Γιώργος Μομφεράτος και η Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, ο Φαίδων Κυδωνιάτης, ο Νίκος και η Μαργαρίτα Τριβιζά, η Σόφη Κουταλίδη, η Μαρίτσα Τραυλού, η Ειρήνη Μοσκαχλαϊδή, η Μπριγκίτα Παπασταύρου, η Μαρίνα Θεοχαράκη, η Τιτίνα Βασιλίου, ο Δημήτρης Σωτηρίου, ο Νίκος και η Μαρία Γερουλάνου, ο Γιώργος Αντωνιάδης. 

Ο καθηγητής του Harvard Σπύρος Πολλάλης, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, η Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, η Ελένη Αθανασιάδη Joire, και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Δημήτρης Βλαστός

Ο καθηγητής του Harvard Σπύρος Πολλάλης, η Μαρίνα Θεοχαράκη και η Μαρίτσα Τραυλού 

Διακριτές παρουσίες ήταν και οι εκ Γαλλίας συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες της Αλεξάνδρας Αθανασιάδου, όπως ο Francois Joire με την Ελένη Αθανασιάδη -Joire, η Karin Prevezianos και ο Jean - Jacques Dutko. 

Ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας και η Μαρίνα Θεοχαράκη

Ανάμεσά τους, ενδεικτικά, ο Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με την Βάσω Βλαστού· η Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης· ο Γιάννης Καρτάλης, δημοσιογράφος του Βήματος και η Χρυσάνθη Μωραϊτη- Καρτάλη, Διευθύντρια της Σχολής Μωραϊτη· ο Σπύρος Πολλάλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard· ο Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η Μάρω Πρεβελάκη, φιλόλογος, συνεργάτις της γκαλερί· ο Γιώργος Καλόφωνος, βυζαντινολόγος. 

Η διευθύντρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη και η γλύπτρια Αλεξάνδρα Αθανασιάδη 

Από τον καλλιτεχνικό κόσμο, έδωσαν το παρών η Έφη Ανδρεάδη και ο Γιώργος Μαυρωτάς, επιμελητές, ο Σωτήρης Σόρογγας, η Αφροδίτη Λίτη, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Βασίλης Θεοχαράκης, γνωστοί ζωγράφοι τους οποίους έχει φιλοξενήσει η γκαλερί CITRONNE. 

Φωτογραφία εγκατάστασης - εσωτερική αυλή της γκαλερί – Έκθεση Α, Αθανασιάδη

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

«Θραύσματα» 

Διάρκεια έκθεσης: Εως 15 Οκτωβρίου 2017
Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης
ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE – ΠΟΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.