Η Σεούλ σχεδιάζει «Μονάδα Αποκεφαλισμού» για να τρομάξει τον Κιμ Γιονγκ Ουν - iefimerida.gr

Η Σεούλ σχεδιάζει «Μονάδα Αποκεφαλισμού» για να τρομάξει τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες μετέχουν σε κοινά γυμνάσια με Αμερικανούς στην κορεατική χερσόνησο (Φωτογραφία: AP/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς η Βόρεια Κορέα επιταχύνει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα η Σεούλ βάζει στο σταυρόνημά της τον Κιμ Γιονγκ Ουν και σύσσωμη την ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος του.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την έκτη και ισχυρότερη ως τώρα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ στις αρχές του μήνα ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Σονγκ Γιουνγκ-μου, αποκάλυψε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει συγκροτηθεί μια νέα ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων, που ορισμένοι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «μονάδα αποκεφαλισμού».

Και μπορεί, βέβαια, το υπουργείο Άμυνας να μην ανέθεσε στη μονάδα αυτή να αποκεφαλίσει κυριολεκτικά τη βορειοκορεατική ηγεσία, αλλά στέλνει ένα απειλητικό μήνυμα στην Πιονγιάνγκ. Αξιωματούχοι είπαν ότι η μονάδα θα μπορούσε να διεξάγει νυχτερινές επιδρομές με ελικόπτερα και μεταγωγικά στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η Σεούλ σχεδιάζει «Μονάδα Αποκεφαλισμού» για να τρομάξει τον Κιμ Γιονγκ Ουν  | iefimerida.gr 0

Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο μια κυβέρνηση να ανακοινώνει μια στρατηγική για την εξόντωση του ηγέτη ενός κράτους, αλλά η Σεούλ επιδιώκει, κατά πως φαίνεται, να κρατήσει σε στάση νευρικής αναμονής το βόρειο γείτονα αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει μια περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού του οπλοστασίου, αλλά και να τον ωθήσει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν.

Ο τελευταίος προτιμά μια διπλωματική λύση, αλλά στη χώρα του εντείνονται οι ανησυχίες για το πώς μπορούν να αντιπαραταχθούν σ’ έναν δικτάτορα που διαθέτει πυρηνικά όπλα. «Το καλύτερο αποτρεπτικό μέσο που έχουμε -πέρα απ’ το να διαθέταμε δικά μας πυρηνικά- είναι να κάνουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να φοβάται για τη ζωή του», υπογράμμισε ο Νοτιοκορεάτης ε.α. στρατηγός Σιν Γουόν-σικ.

Η απόφαση για τη συγκρότηση αυτής της ειδικής μονάδας εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσον Σεούλ και Ουάσιγκτον προετοιμάζουν όντως ένα σχέδιο εξόντωσης του Κιμ και των συνεργατών του, προτού οι τελευταίοι προλάβουν να διατάξουν μια επίθεση. Και μπορεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον να λέει ότι η ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή ηγεσίας στη Βόρεια Κορέα κι η Σεούλ να επιμένει ότι οι νέες στρατιωτικές τακτικές της έχουν καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά τα όπλα και οι δυνάμεις που αναπτύσσουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε προληπτικά χτυπήματα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να άρει το πλαφόν αναφορικά με το βάρος των κεφαλών που μπορούν να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι βάσει μιας συνθήκης δεκαετιών, επιτρέποντας στη Σεούλ να κατασκευάσει ισχυρότερους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ βοήθησαν τη Νότια Κορέα να κατασκευάσει τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους της στη δεκαετία του '70, αλλά σε αντάλλαγμα, επέβαλαν περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών.
«Μπορούμε τώρα να κατασκευάσουμε βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τα υπόγεια καταφύγια, όπου μπορεί να κρύβεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Σιν Γουόν-σικ. «Η ιδέα είναι πώς θα μπορέσουμε χωρίς πυρηνικά όπλα να προκαλέσουμε το φόβο που θα μπορούσε να ενσταλάξει ένα πυρηνικό όπλο. Σ’ ένα μεσαιωνικό σύστημα όπως η Βόρεια Κορέα, η ζωή του Κιμ Γιονγκ-ουν λογίζεται εξίσου πολύτιμη με εκείνες εκατοντάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων, που θα απειλούνταν σε μια πυρηνική επίθεση ».

Αν και η πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών ζητά να αποκτήσει η χώρα δικά της πυρηνικά όπλα, ο πρόεδρος Μουν έχει κατ’ επανάληψη ορκιστεί να απαλλάξει την κορεατική χερσόνησο από πυρηνικά. Τον περασμένο Ιούνιο ο Τραμπ επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να προστατέψει τη Σεούλ με το συμβατικό και το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά μετά τις δύο δοκιμές ένα μήνα αργότερα από την Πιονγιάνγκ διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων -ο ένας εκ των οποίων φάνηκε ικανός να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν κατά πόσον οι Αμερικανοί θα επέμβουν σ’ έναν πόλεμο στη χερσόνησο αν απειλούνται δικά τους εδάφη.

Ο Μουν Τζάε-ιν υποσχέθηκε ότι στη διάρκεια της θητείας του θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 2,4% στο 2,9% του ΑΕΠ και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει σε Τόκιο και Σεούλ να προμηθευτούν στρατιωτικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής από τις ΗΠΑ.

Η Νότια Κορέα έχει θέσει σε εφαρμογή τρία προγράμματα συγκέντρωσης οπλικών συστημάτων, το πρώτο εκ των οποίων αφορά στην ανίχνευση επικείμενων πυραυλικών επιθέσεων από τη Βόρεια Κορέα και την απάντηση με προληπτικά χτυπήματα. Το δεύτερο αποβλέπει στην εξουδετέρωση εισερχόμενων πυραύλων από την αντιπυραυλική ασπίδα και το τρίτο -στο οποίο εντάσσεται και η «μονάδα αποκεφαλισμού»- αφορά σε μαζικές επιθέσεις αντιποίνων.

Καθώς διαδόθηκαν τα νέα για τα νέα «δολοφονικά» σχέδια της Σεούλ ο Κιμ Γιονγκ Ουν άρχισε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητα συνεργατών του για τις μετακινήσεις του, αποκάλυψαν αξιωματούχοι των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο Ιούνιο. Πολλοί Νοτιοκορεάτες, ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσον η απειλή αυτή αρκεί για να αποτρέψει τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα από το να συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της χώρας του.

Το μόνο που θα τον συγκρατούσε, λένε, θα ήταν η πιθανότητα μιας πυρηνικής επίθεσης αντιποίνων - ή αλλιώς μια «ισορροπία του τρόμου»...


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ