Ο ΙΣΑ ζητά να αναγράφεται στα φάρμακα η εμπορική ονομασία και όχι μόνο η δραστική ουσία - iefimerida.gr

Ο ΙΣΑ ζητά να αναγράφεται στα φάρμακα η εμπορική ονομασία και όχι μόνο η δραστική ουσία

Kανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή λέει ο ΙΣΑ/ Φωτογραφία: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παράλειψη της εμπορικής ονομασίας στην συνταγή, ανοίγει την κερκόπορτα, για να φτάσουν στον ασθενή επικίνδυνα φάρμακα, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας την άμεση απόσυρση εγκυκλίου του ΕΟΠΠΥ.

Στην εγκύκλιο, αναφέρεται ότι οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), από την πλευρά του κάνει λόγο για «απαράδεκτη εγκύκλιο, με την οποία αλλάζει τους κανόνες της συνταγογράφησης, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Ο ΙΣΑ κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι «ερμηνεύει κατά το δοκούν τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και τα όσα ήδη κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει».

Παράλληλα τάσσεται «υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής και ειδικότερα της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων» αλλά αντιτίθεται «στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας».

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού. Ξεκαθαρίζει δε, ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΑ συνταγές φάρμακα ΕΟΠΠΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ