Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] - iefimerida.gr

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση της νέας χρονιάς θα γίνει την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, εναντίον της μεταρρύθμισης στα εργασιακά. Αλλά τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση δεν είναι σύσσωμα.


Ενα χρόνο ακριβώς μετά την διαδήλωση εναντίον του νόμου Φρανσουά Ολάντ για τα εργασικά, οργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση από τα περισσότερα συνδικάτα στη Γαλλία, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές και φοιτητές.
Ο νόμος Μακρόν για τα εργασιακά, ο οποίος καταγγέλλεται από τα συνδικάτα ως αμφισβήτιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι ο λόγος της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης.

[Εδώ διαδηλωτές ξεκινούν από το Μπορντώ για το Παρίσι]

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Αλλά ο γάλλος πρόεδρος δεν πτοείται: εξήγγειλε κι άλλες σκληρές μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ΦΠΑ, για την μείωση των επιδομάτων ενοικίου αλλά και για μεταρρύθμιση ολόκληρου του δημοσίου τομέα (μειώσεις μισθών και επιδομάτων), την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργίες και την μείωση των επιδομάτων ανεργίας.


Ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου, της CGT, Philippe Martinez, δήλωσε ότι θα γίνουν διαδηλώσεις «σε πάνω από 180 σημεία σε όλη τη Γαλλία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα δείξουν την ισχυρή αντίδρασή τους στην κυβέρνηση Μακρόν.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Αλλά το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT (πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό κόμμα) δεν θα διαδηλώσει, παρά «τον θυμό και την τεράστια απογοήτευση» απέναντι στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν.
Το συνδικάτο CGT (κοντά στο ΚΚ Γαλλίας), ωστόσο, δεν θα διαδηλώσει στο πλευρό του νεοκομμουνιστή ηγέτη Ζαν Λυλ Μελανσόν, ο οποίος κατήγγειλε τον Μακρόν για «κοινωνικό πραξικόπημα. Το CGT θα διαδηλώσει μόνο του στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Μελανσόν θα διαδηλώσει στις 23 Σεπτεμβρίου.


Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μέτωπο εναντίον των μεταρρυθμίσεων Μακρόν.
Την ίδια ώρα, διχασμένο εμφανίζεται και το Σοσιαλιστικό κόμμα, μεταξύ αυτών που θέλουν να συμμετέχουν στην διαδήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου και σε όσους εκτιμούν ότι δεν είναι «ούτε συνδικαλιστές, ούτε οπαδοί του Μελανσόν». Ο πρόεδρος της ΚΟ του PS Olivier Faure, δήλωσε σε συνέντευξη: «Δεν θα είμαστε παρόντες ούτε στις 12, ούτε στις 23 Σεπτεμβρίου στις διαδηλώσεις».
Μόνο ο υποψήφιος πρόεδρος του PS Μπενουά Αμόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Μελανσόν στην σημερινή διαδήλωση.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ακάθεκτος ο Μακρόν
Οπως διαπιστώνει η Liberation, ο Εμανουέλ Μακρόν αντί να προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις στην σκληρή μεταρρύθμιση για τα εργασιακά, επέλεξε, αντίθετα, να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα. Την Δευτέρα, από την Τουλούζη, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τους μεγάλους άξονες της μεταρρύθμισής του για την επιδότηση ενοικίου και ΕΦΚΑ. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ έδινε λεπτομέρειες από την μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται «σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
«Η κυβέρνηση έκανε επίδειξη «ηρεμίας» και προετοιμάζει ήδη τα μέτρα που έρχονται, μετά τα εργασιακά», γράφει η Liberation.

Η κυβέρνηση Μακρόν δεν φοβάται να ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, εκτός από τα εργασιακά, παρότι προκαλεί δυσαρέσκεια: Ανώτατη εκπαίδευση, κατοικία, επιμόρφωση, επιδότηση ανεργίας, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται ως το τέλος του 2017.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά -Αλλά ο Μακρόν δεν «μασάει» [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία διαδήλωση μακρον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ