Τον γύρο του κόσμου κάνει η αποχώρηση της Εldorado – Η χαμένη «χρυσή» ευκαιρία - iefimerida.gr

Τον γύρο του κόσμου κάνει η αποχώρηση της Εldorado – Η χαμένη «χρυσή» ευκαιρία

O διεθνής Τύπος κάνει εκτεταμένες αναφορές στην χαμένη επένδυση / Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Toν γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της αποχώρησης της Eldorado Gold από την Ελλάδα.

Εφημερίδες και ιστοσελίδες από τις ΗΠΑ μέχρι και την Ινδία αναδεικνύουν το ζήτημα, κάνουν λόγο... για χαμένη «χρυσή ευκαιρία» για την Ελλάδα και υπενθυμίζουν το πρόσφατο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα σε επενδυτές.

Στην ανταπόκρισή της, η γερμανική Deutsche Welle τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από τη βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έχει «εξαφανίσει» το 25% της οικονομίας της και έχει οδηγήσει σε τρία μνημόνια. «Αναλυτές έχουν πολλάκις υπογραμμίσει ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων θα πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, εάν η χώρα θέλει να ορθοποδήσει και πάλι» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, που παράλληλα διερωτάται εάν χάθηκε μια «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα μας.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η αποχώρηση της Εldorado – Η χαμένη «χρυσή» ευκαιρία | iefimerida.gr 0

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, υπογραμμίζει εύστοχα ότι η ανακοίνωση της εταιρίας Eldorado έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν και το κάλεσμα της κυβέρνησης σε Γάλλους επιχειρηματίες.

«Η ανακοίνωση της Eldorado έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τις επίμονες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μαρκόν και μια ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα καλωσορίσει ξένες επενδύσεις που θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Στην ετήσιας ομιλίας του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως είπε στον κ. Μακρόν ότι η Ελλάδα θέλει να πάει από το Grexit στο Grinvestment».

Τον γύρο του κόσμου κάνει η αποχώρηση της Εldorado – Η χαμένη «χρυσή» ευκαιρία | iefimerida.gr 1

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η σκληρή αριστερή πτέρυγα του κόμματος αντιτίθεται σφόδρα στο έργο στις Σκουριές, το οποίο βρίσκεται περισσότερο από δύο χρόνια πίσω στο χρονοδιάγραμμα».

Με τη σειρά της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναπαράγει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters για την αποχώρηση της καναδικής εταιρίας.

«Η καναδική Eldorado Gold Corp δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει την επένδυση στα ελληνικά της ορυχεία, καταγγέλλοντας ότι ρυθμιστικά εμπόδια σταματούν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα από τη στιγμή που βυθίστηκε στην κρίση» λέει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Το ορυχείο των Σκουριών στη Χαλκιδική της Βορείου Ελλάδος – ένα τοπίο με παρθένες παραλίες και πλούσια δάση- αποτελεί εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης με τις αρχές και ένα τεστ που δείχνει την πραγματική αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν ξένες επενδύσεις».

Τον γύρο του κόσμου κάνει η αποχώρηση της Εldorado – Η χαμένη «χρυσή» ευκαιρία | iefimerida.gr 2

Το Reuters υπογραμμίζει ότι οι διαφορές για την επένδυση κρατάνε... χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον και ο τουριστικός πλούτος της Χαλκιδικής. Κάνει, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά και στις διαμαρτυρίες των περασμένων ετών από τους κατοίκους. «Η αναστολή αυτή αναδεικνύει την σκληρότερη στάση που κρατάει απέναντι στην Ελλάδα ο Τζορτζ Μπερνς της Εldorado, που ανέλαβε τη θέση του Πολ Ράιτ τον Απρίλιο. Το ίδιο τηλεγράφημα έκανε την εμφάνισή του και σε αρκετές ακόμη ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Times of India!

Το αμερικανικό ABC News και το Ctv αναμεταδίδουν το τηλεγράφημα του Associated Press, το οποίο αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και στην συγκυρία της ανακοίνωσης της καναδικής εταιρίας.

«Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η αριστερή κυβέρνησή του είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις» γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press, και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την δύσκολη οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει πάνω από το 25% της οικονομίας της και έχει αναγκάσει τη χώρα να βασίζεται σε τρία μνημόνια. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θεωρείται “κλειδί” για να πατήσει και πάλι στα πόδια της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eldorado επένδυση χρυσός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ