Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες «φλερτάρουν» με τους Πράσινους για συγκυβέρνηση - iefimerida.gr

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες «φλερτάρουν» με τους Πράσινους για συγκυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άνοιγμα στο κόμμα των Πρασίνων έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι διαβουλεύσεις για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες περίπου δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε εκπομπή του πρώτου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης, ARD, όπου εμφανίστηκε μαζί με τον επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμοι να συνάψουν συνασπισμό με τους Πράσινους προ τετραετίας, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για περαιτέρω διερευνητικές επαφές.

«Η κ. Μέρκελ είπε τότε -ήταν κάπου δυόμιση τα χαράματα- ότι υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που ανοίγει ένα παράθυρο ή μια πόρτα και μετά κλείνει. Σήμερα πιστεύω ότι χάσατε μια ευκαιρία, ένα ανοικτό παράθυρο», είπε απευθυνόμενος στον Εζντεμίρ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μετείχε τότε στη διαπραγματευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών,.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η CDU θα επικρατήσει άνετα στην αναμέτρηση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, αλλά θα χρειαστεί έναν ελάσσονα εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αν και παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή μια επανάληψη του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, που κυβέρνησε τη χώρα την τελευταία τετραετία, μια εναλλακτική λύση θα ήταν μια συμμαχία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, δύο κόμματα που απέχουν πολύ στις προγραμματικές τους θέσεις όσον αφορά σε θέματα όπως η φορολογία, το μεταναστευτικό, οι εξοπλιστικές δαπάνες και η Ευρώπη.

Ο Σόιμπλε και ο Εζντεμίρ, που κατάγονται αμφότεροι από το νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, παραδέχθηκαν τις διαφορές των κομμάτων τους σε θέματα πολιτικής, αλλά απέφυγαν την ανοικτή αντιπαράθεση στην τηλεοπτική εκπομπή.

Αναφερόμενος στην προγραμματική θέση του κόμματός του για κατάργηση από το 2030 των κινητήρων καύσης ο Εζντεμίρ έδειξε ανοικτός σε έναν συμβιβασμό, τονίζοντας ότι αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι Πράσινοι δεν θα κυβερνούν μόνοι τους. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο ηγέτης των Πρασίνων, είπε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες υπό την Μέρκελ «ξεφορτώθηκαν πολύ έρμα και μετακινήθηκαν προς το κέντρο της κοινωνίας». «Πιστεύω ότι η συμμετοχή των Πρασίνων στην κυβέρνηση θα ήταν καλή για τη χώρα και σκοπεύω να εργαστώ γι’ αυτό», τόνισε.

Η επίδειξη προθυμίας για συνεργασία των δύο κομμάτων υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Μάρτιν Σουλτς, το κόμμα του οποίου κινδυνεύει να καταποντιστεί στις εκλογές και να αποσπάσει το χειρότερο αποτέλεσμα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, εάν επαληθευτούν στην κάλπη οι δημοσκοπήσεις.

Μέσω του Διαδικτύου και σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία του σ’ ένα ντεμαράζ προς τις κάλπες ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών επανέλαβε χθες βράδυ ότι το κόμμα του παραμένει προσηλωμένο σε στόχους όπως το κλείσιμο της ψαλίδας στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο εκσυγχρονισμός των σχολείων με ομοσπονδιακά κονδύλια, η εξασφάλιση των νόμιμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και η σύναψη «αξιόπιστων συμμαχιών» στην Ευρώπη.

Πηγή: Bloomberg


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ