Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα: Πολύ μακριά ακόμα η «καθαρή» έξοδος- Σπάει ο «άξονας» Σόιμπλε- Τόμσεν; - iefimerida.gr

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα: Πολύ μακριά ακόμα η «καθαρή» έξοδος- Σπάει ο «άξονας» Σόιμπλε- Τόμσεν;

Ο Σόιμπλε φέρεται να πνέει τα μένεα για Τόμσεν (Φωτογραφίες: EUROKINISSI)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το ζεύγος Μακρόν αναχώρησε- με ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο- η παριζιάνικη αύρα εξακολουθεί να πλανάται στην ατμόσφαιρα, επιχειρηματικές επαφές υψηλού επιπέδου έγιναν, νύξεις για γαλλικές επενδύσεις υπήρξαν. Αρκούν, όμως, αυτά για την περιβόητη «καθαρή» έξοδο; Μάλλον όχι.

Επιστρέφοντας στην σκληρή πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων, των εκκρεμοτήτων και των παγίδων που κρύβει η τρίτη αξιολόγηση, αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές πηγές σημειώνουν ότι για να μπορέσει η Ελληνική Δημοκρατία να σταθεί μόνη της στις αγορές, χωρίς την παραμικρή ομπρέλα προστασίας, θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα άνευ προηγουμένου άλμα αναβαθμίσεων κατά τουλάχιστον 6 βαθμίδες, ως τη λήξη του Προγράμματος, καθώς επί του παρόντος τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια». Είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική; Μάλλον όχι, καθώς θα απαιτούνταν όσες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει όλα τα μνημονιακά χρόνια ή ενδεχομένως και περισσότερες.

Η εικόνα αυτή δεν αλλάζει ακόμα και στο ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης του ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να μπήκε στο στόχαστρο κι από τον Γάλλο Πρόεδρο, ωστόσο με συνέντευξη του στο γερμανικό Τύπο ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν το Ταμείο σταματήσει τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο εποπτικός του ρόλος δεν θα πάψει. Στην πραγματικότητα η φυγή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν αποκλείεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, καθώς εκτιμάται από ευρωπαϊκές πηγές ότι αυτή η αποχώρηση θα είναι «θορυβώδης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η πέτρα του σκανδάλου, ακόμα και για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, για τον οποίο ο Β. Σόμπλε φέρεται να πνέει τα μένεα. Οι σχέσεις των δύο- μέχρι πρότινος στενών συνεργατών- είχαν διαρραγεί από τη στιγμή που η ομάδα Τόμσεν υπαναχώρησε από τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τις προοπτικές του ελληνικού ζητήματος, αλλά αυτό που έχει βγάλει από τα ρούχα του το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, είναι η μεθοδολογικά έωλη εμμονή του Τόμσεν και του ΔΝΤ με τις ελληνικές τράπεζες.

Οι απαιτήσεις του Ταμείου για νέο, έκτακτο έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και η εκτίμηση για νέες κεφαλαιακές ανάγκες τουλάχιστον 10 δις ευρώ, έχουν προκαλέσει, επίσης, την έντονη αντίδραση της ΕΚΤ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Μ. Ντράγκι είναι έξαλλος με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ. Ποιο είναι, παρά ταύτα, το σενάριο που τρέμουν όλοι; Ότι το Ταμείο θα σύρει τη διαπραγμάτευση κάνοντας σημαία την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και υπονομεύοντας τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν ανώτατες τραπεζικές πηγές, οι συνέπειες μιας νέας επισκόπησης των στοιχείων ενεργητικού (AQR) χαρακτηρίζονται ως καταστροφικές, ειδικά από τη στιγμή που αυτή συνδέεται από το Ταμείο με τα αδιάθετα κεφάλαια, τα οποία παραμένουν στον κουμπαρά του ESM. Με ποια διαδικασία θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια; Ποιος και πώς θα αποφασίσει τη νέα επιβάρυνση του ελληνικού Χρέους με αυτά τα κεφάλαια; Πώς θα αποφευχθεί το bail in, που προβλέπει η νέα Οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Αυτά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτήματα που έχουν τεθεί στην ομάδα Τόμσεν, χωρίς, όμως να υπάρξει απάντηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Πόλ Τόμσεν ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ