Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν -Καθηγητής του Χάρβαρντ εξηγεί [εικόνα] - iefimerida.gr

Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν -Καθηγητής του Χάρβαρντ εξηγεί [εικόνα]

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι κλόουν από πολλούς να θεωρούνται διασκεδαστές των παιδιών στα παιδικά πάρτι, ωστόσο, ορισμένοι τους φοβούνται και μάλιστα πολύ.

Ο ψυχίατρος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Στίβεν Σόλτσμαν, εξηγεί τον λόγο που κάποιοι τρέμουν την εικόνα ενός κλόουν.

Οπως υποστηρίζει ένα από τα χαρακτηριστικά που πολλοί θεωρούν τρομακτικό είναι το μόνιμο χαμόγελό τους. Σε παραστάσεις ή ταινίες, ο κλόουν μπορεί να τραυματιστεί ή να στεναχωρηθεί, ωστόσο, το χαμόγελο είναι εκεί, με τον χαρακτήρα να μην αποτυπώνει τις εκφράσεις του στο πρόσωπο. Αυτό προκαλεί μια ανασφάλεια στον θεατή, ο οποίος δεν μπορεί να «συλλάβει» τα πραγματικά συναισθήματά του. Επίσης, το μόνιμο χαμόγελο κάνει πολλούς να σκεφτούν πως κάτι δεν πάει καλά.

Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν -Καθηγητής του Χάρβαρντ εξηγεί [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Pixabay

Παράλληλα, το υπερβολικό μακιγιάζ είναι ένας λόγος που δημιουργεί τη φοβία. Τα διογκωμένα χαρακτηριστικά, αλλά και τα φαρδιά ρούχα συνδέονται με κάτι αφύσικο, το οποίο και προκαλεί ανησυχία.

Ο Σόλτσμαν αναφέρει, επίσης, πως η φοβία για τους κλόουν ενισχύεται και από το ότι στο βάθος του μυαλού των ανθρώπων υπάρχει η συνεχής ανάγκη να επιβεβαιωθεί πως ο κλόουν θα τους κάνει να γελάσουν, κάτι που προκαλεί και πάλι ανασφάλεια.

Κατά κύριο λόγο, λοιπόν, τα καλυμμένα χαρακτηριστικά ή μάσκα, τα οποία δεν επιτρέπουν να φανερωθούν οι εκφράσεις του προσώπου προκαλούν φοβία. Γι’ αυτό άλλωστε και στις ταινίες τρόμου χρησιμοποιούνται πολλές φορές μάσκες ή παραμορφώνονται τα χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κλόουν φοβία έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ