Ρομπότ θα επιλέγουν στο μέλλον τα καλύτερα έμβρυα; - iefimerida.gr

Ρομπότ θα επιλέγουν στο μέλλον τα καλύτερα έμβρυα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι τώρα οι ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας γνώριζαν ότι η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση είναι η πιο ασφαλής και γρήγορη μέθοδος για την ανίχνευση ορισμένων χρωμοσωματικών ανωμαλιών ή για την ανίχνευση γενετικού νοσήματος σε ένα κύτταρο του γονιμοποιημένου ωαρίου πριν από την εμφύτευση στη μήτρα.

Χάρη στη μέθοδο αυτή, επιλέγονται για εμβρυομεταφορά τα πιο ποιοτικά έμβρυα, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης στα υπογόνιμα ζευγάρια που καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματική γονιμοποίησης.

Πλέον, όμως, μια νέα μέθοδος, που είναι προς ανάπτυξη, υπόσχεται πιο γρήγορη, πιο οικονομική και με καλύτερα αποτελέσματα επιλογή των ποιοτικά κατάλληλων εμβρύων, που διαθέτουν το δυναμικό να οδηγήσουν στη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Η νέα αυτή μέθοδος, που εφαρμόστηκε σε έμβρυα βοοειδών, στηρίζεται στην ρομποτική. Πιο συγκεκριμένα, εμπειρογνώμονες, από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, συνεργάστηκαν με τη Βρετανική Κλινική της Βοστώνης στο Λονδίνο, καθώς και με τη Βρετανική Εταιρία Γονιμότητας για την ανάπτυξη μιας συσκευής τεχνητής νοημοσύνης, που είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να ποσοτικοποιήσει 24 χαρακτηριστικά της εικόνας των εμβρύων που είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Αυτά περιλαμβάνουν το μέγεθος του εμβρύου, την υφή της εικόνας και βιολογικά χαρακτηριστικά, όπως ο αριθμός και η ομοιογένεια των κυττάρων.

Όμως, τα στοιχεία που κάθε φορά συλλέγονται από τα έμβρυα διοχετεύονται στον υπολογιστή, σε μια βάση δεδομένων. Έτσι, ο υπολογιστής «μαθαίνει», βελτιώνοντας την αξιοπιστία του και τη συνέπεια.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης emBIO, η ανάλυση του εμβρύου από τον υπολογιστή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή του καλύτερου εμβρύου, χωρίς να χαθεί χρόνος για θεραπείες υπογονιμότητας που δε θα είναι αποτελεσματικές, οπότε μπορεί η εγκυμοσύνη να επιτευχθεί πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα υπογονιμότητας τονίζει ότι η τεχνική αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γενετικό έλεγχο - προεμφυτευτική γενετική διάγνωση - κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όλα, πάντως, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο, συναρπαστικό πρόγραμμα, που συνδυάζει την τεχνολογία της εμβρυολογίας με τις νέες εξελίξεις στον τομέα της μοντελοποίησης υπολογιστών και θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά μαζί με τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους, αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τελικός στόχος των υπεύθυνων της συγκεκριμένης έρευνας είναι πολύ σύντομα να είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα για χρήση σε κλινικό περιβάλλον.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τις μεθόδους που αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,

Ρομπότ θα επιλέγουν στο μέλλον τα καλύτερα έμβρυα; | iefimerida.gr 0

Dr. Θάνος Παράσχος

Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ