Λεμέρ για Τσίπρα: Ηγέτης με τεράστιο θάρρος - iefimerida.gr

Λεμέρ για Τσίπρα: Ηγέτης με τεράστιο θάρρος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού με επιχειρηματίες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida οι εκπρόσωποι των εταιρειών έκαναν ερωτήσεις για ζητήματα όπως ο τραπεζικός τομέας, η ενέργειας και οι υποδομές.


Μάλιστα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης με επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ είπε προς τους επιχειρηματίες για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Πρόκειται για έναν πραγματικό ηγέτη με τεράστιος θάρρος που δουλεύει για το κοινό καλό και όχι για συμφέροντα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπρουνό Λεμέρ πρόσθεσε πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε πράγματα που δεν θα έκανε άλλος, του βγάζουμε το καπέλο».

Λεμέρ για Τσίπρα: Ηγέτης με τεράστιο θάρρος | iefimerida.gr 0

Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Μπρουνό Λεμέρ είχε κάνει τον γύρο των πρωτευουσών και βρέθηκε σε Βερολίνο, Ρώμη και Αθήνα, όπου έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνάντησε την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στα ελληνικά θέματα έχει νέες ιδέες, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει κουραστεί», είχε δηλώσει τότε το περιβάλλον του, σύμφωνα με την L'Express. Ο Μπρουνό Λεμέρ είχε και τότε χαιρετίσει «το κουράγιο» του Αλέξη Τσίπρα και είχε υπογραμμίσει ότι «πήρε σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις» για να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Λεμέρ για Τσίπρα: Ηγέτης με τεράστιο θάρρος | iefimerida.gr 1

Τότε, μάλιστα, ο Λεμέρ είχε αποκαλύψει ότι το αγαπημένο του ελληνικό νησί είναι η Αμοργός και είχε δείξει το βραχιολάκι που φοράει από το νησί. Αναφερθείς μάλιστα στις πρόσφατες επαφές του, είπε χαρακτηριστικά πως έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τους Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, «και είμαι πραγματικά αισιόδοξος για μια καλή λύση για το χρέος, αλλά για να επιτευχτεί μια καλή λύση χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι ένα βραχιολάκι που φοράω στο χέρι μου από το νησί της Αμοργού. Με την βοήθεια των θεών θα τα καταφέρουμε».

Η γαλλική πρόταση για την Ελλάδα ...απορρίφθηκε

Ωστόσο ως εξαιρετικά φιλόδοξη και πολύπλοκη χαρακτηρίστηκε η τότε πρόταση για το χρέος που έφερε από την Αθήνα ο Μπρουνό Λεμέρ και ...απορρίφθηκε από τους δανειστές.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα «ηθικού κινδύνου». Σύμφωνα με πηγέςμε άμεση γνώση των διαβουλεύσεων για το χρέος, η γαλλική πρόταση, την οποία ήδη έχει παρουσιάσει ο Μπρουνό Λεμέρ στον επικεφαλής του Eurogroup, στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ως βασικό άξονα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθεί με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό αφήγημα της νέας κυβέρνησης Μακρόν αλλά έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία για να αποτελέσει τη βάση του επιδιωκόμενου DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας), ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.

Ηδη το ΔΝΤ που δεν αρέσκεται στις πολύπλοκές ασκήσεις, δεν απεδέχθη το γαλλικό σχέδιο ως απάντηση στο γρίφο του ελληνικού χρέους, ενώ και στο Βερολίνο δεν... πέταξαν από τη χαρά τους. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι Γερμανοί αντιδρούν σε κάθε σχέδιο που συνδέει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων με το ΑΕΠ (GDP Linked), επικαλούμενοι λόγους «ηθικού κινδύνου» (moral hazard), καθώς κατά τη λογική τους, η Ελλάδα δεν θα είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πιεστεί για να ξεπληρώσει τα χρέη της, λειτουργώντας παράλληλα και ως κακό παράδειγμα.

Λεμέρ για Τσίπρα: Ηγέτης με τεράστιο θάρρος | iefimerida.gr 2

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει σήμερα ότι οι Γάλλοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις που ξεκινούν στην Ελλάδα και δεν θέλουν να αφήσουν την ελληνική αγορά αποκλειστικά σε Κινέζους και Γερμανούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ