ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΕΡΤ1 ΚΑΙ ΑΝΤ1

Μακρόν: Δεν θα σας πω ψέματα, δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

Συνέντευξη Μακρόν σε ΕΡΤ1 και ΑΝΤ1 / Φωτογραφία: IN Time news  ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συνέντευξη Μακρόν σε ΕΡΤ1 και ΑΝΤ1 / Φωτογραφία: IN Time news ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Όχι» σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων στην Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης στην ΕΡΤ1 και τον ΑΝΤ 1 διεμήνυσε   πως «πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον».

«Στόχος της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι εφαρμόζει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και επέμεινε στην ανάγκη συνέχισής τους, λέγοντας: «Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».

Την ίδια ώρα, τάχθηκε κατά της προοπτικής να υπάρξουν πρόσθετες απαιτήσεις από την Ελλάδα και επιβολή μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη, ενώ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ παρατήρησε πως «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 2018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω, από την άλλη, το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά τόνισε πως υπάρχει δρόμος ακόμη για να παγιωθεί η εμπιστοσύνη. «Θεωρώ ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Ανεξαρτήτως από τα τεχνικά σκέλη και το πρόγραμμα, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί την χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να την βρει, πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει με θάρρος και να παραμείνει η εμπιστοσύνη στην χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ο κ. Μακρόν απάντησε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη, όμως, μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».
 
Ο κ. Μακρόν επισήμανε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Σε ερώτηση για τη στάση του Βερολίνου και της κ. Μέρκελ απάντησε ότι οι συζητήσεις είναι πολλές φορές δύσκολες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η Γερμανία θα είναι μαζί με τη Γαλλία στο ζήτημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν αυτές την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε ότι η Ελλάδα είναι ο εγγυητής της σταθερότητας στην περιοχή και η Γαλλία δεν επιθυμεί να χειροτερέψουν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ε.Ε., διότι είναι χρήσιμη η συνεργασία της στα ζητήματα της ασφάλειας και της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.