Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! - iefimerida.gr

Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι δύναμη, ανοίγει ορίζοντες, ενίοτε και πόρτες. Ο λόγος για τη γνώση και το πολυπόθητο πτυχίο. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ακόμα είναι αλήθεια. Οι σπουδές και τα φοιτητικά χρόνια είναι για τον καθένα μια ξεχωριστή και καθοριστική περίοδος, αφού αποτελεί επιλογή ζωής.

Για πολλούς νέους αυτή την εποχή ξεκινά η αναζήτηση της σχολής που θα μπορέσει να τα συνδυάσει όλα: πρόγραμμα, μαθήματα, καθηγητές, αλλά και περιβάλλον, φοιτητική ζωή, δίδακτρα, δυνατότητες εξέλιξης και, φυσικά, την απαραίτητη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος δεν συστήνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σταθερή εκπαιδευτική αξία εδώ και δεκαετίες, αριθμεί 53.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό (από 70 χώρες για την ακρίβεια), ενώ κάθε χρόνο πολλοί φοιτητές το εμπιστεύονται και εντάσσονται σε κάποιο από τα 27 προπτυχιακά προγράμματά του (majors) και τα 6 master προγράμματά του, όλα σε υπερσύγχρονες ειδικότητες.

Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 0

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας είναι αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή ένα αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα – το μοντέλο εκπαίδευσης και οι εγκαταστάσεις παραπέμπουν πλήρως σε αμερικανικό campus, αλλά με ό,τι θετικό μπορεί να συνεπάγεται το γεγονός ότι όλα αυτά βρίσκονται στην Αθήνα. Τα μαθήματα, αποκλειστικά στα αγγλικά, το καθιστούν δημοφιλή επιλογή και συμβάλλουν στο χτίσιμο αυτού που λέμε «διαχρονική αξία». Σε αυτό, φυσικά, βοηθά το γεγονός ότι στο Deree «τρέχει» ένα μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας. Μόνο για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, θα προσφέρει 3,8 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και άλλες μορφές οικονομικής στήριξης. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πολλές ευκαιρίες δίνονται και μέσω του προγράμματος υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που έχουν διακριθεί για την ακαδημαϊκή τους επίδοση, την ευκαιρία να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree σε μια υποειδίκευση. Για το νέο ακαδημαϊκό έτος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα προσφέρει 84 υποτροφίες, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των διδάκτρων σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 1

Και σε όλο αυτό βοηθά ακόμη κάτι το οποίο πολλοί μπορεί να παραβλέπουν αρχικά, σίγουρα όμως το αντιμετωπίζουν και το αντιλαμβάνονται στην –επαγγελματική τους και όχι μόνο– πορεία: Η καλλιέργεια των soft skills. Μία έννοια που, μέσα στον ενθουσιασμό του νέου ξεκινήματος, μπορεί να αγνοήσει κανείς, όμως μόλις βγει στην αγορά εργασίας θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητά της. Η επικοινωνία, η ομαδική εργασία, η προσαρμοστικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η κριτική αντίληψη, η επίλυση συγκρούσεων αλλά και η ηγεσία, μπορεί να μην διδάσκονται με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι όμως δεξιότητες που καλλιεργούνται και συνοδεύουν, έστω και αν δεν αναγράφονται στο πτυχίο, τους αποφοίτους του Deree.

Kάτι ακόμη, ίσως πιο δελεαστικό από οτιδήποτε για κάθε νέο φοιτητή, είναι το πρόγραμμα Study Abroad που προσφέρει το Deree. Πρόκειται για το πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα φοίτησης για κάποιες ακαδημαϊκές περιόδους σε σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Cornell, το Εmory και το Stanford, με δίδακτρα Deree – εξαιρετικά συμφέροντες όρους δηλαδή. Η εμπειρία; Μοναδική και ανεπανάληπτη για κάθε φοιτητή, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη πιο ιδιαίτερη αν συνδυαστεί με πρακτική άσκηση σε εταιρείες του εξωτερικού, που ανήκουν σε κορυφαίους διεθνείς ομίλους, όπως η Coca Cola, η Diageo, η Johnson & Johnson, η Imerys και πολλές άλλες... Αλλά και μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, ο New England Association of Schools and Colleges (NEASC), που μεταξύ άλλων πιστοποιεί σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, πιστοποιεί και αυτά του Deree και κατά συνέπεια τα πτυχία αναγνωρίζονται στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο ανοίγοντας πόρτες για μεταπτυχιακές σπουδές. Στην Ευρώπη δε, πιστοποιούνται μέσω συμφωνίας με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 2

Τι να σπουδάσω;

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές της ακαδημαϊκής περιόδου, δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που δεν έχουν επιλέξει ακόμη το μονοπάτι το οποίο θα ακολουθήσουν. Αφενός, οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στο Deree μπορούν να επιλέξουν μαθήματα γενικής παιδείας που θα τους βοηθήσουν να βρουν τα ενδιαφέροντά τους, χωρίς να νιώθουν την πίεση να επιλέξουν ένα αντικείμενο που ενδεχομένως δεν τους ταιριάζει. Αφετέρου, μπορούν να στραφούν στο Career Services, το γραφείο που είναι δίπλα στον φοιτητή σε κάθε στάδιο των σπουδών του, από την επιλογή κατεύθυνσης, μέχρι την πρακτική του άσκηση και τη συνέντευξη που θα δώσει στους αυριανούς εργοδότες. Επίσης, ένας καλός μπούσουλας είναι τα πιο δημοφιλή προγράμματα σπουδών και, συνεπώς, επαγγέλματα. Ας μιλήσει η στατιστική λοιπόν: Από τα 27 προπτυχιακά προγράμματα και τις 43 υποειδικότητες (minors), τα οποία οδηγούν σε Bachelor of Science και Bachelor of Arts, την περασμένη ακαδημαϊκή σεζόν δηλαδή, τα 10 πιο περιζήτητα προπτυχιακά προγράμματα στο Deree ήταν τα εξής:

Ψυχολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επικοινωνία, Marketing,

Τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Technology),

Διεθνής Τουρισμός και Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας (International Tourism & Hospitality Management),

Διεθνής επιχειρηματικότητα (International Business),

Ναυτιλιακά (Shipping Management),

Χρηματοοικονομικά (Finance)

και η Αγγλική Φιλολογία (English).

Αν και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κορυφαίο κριτήριο επιλογής, δείχνει την τάση, γι’ αυτό και το Deree διοργανώνει τέσσερις φορές τον χρόνο το Discover Deree Day, ημερίδες αφιερωμένες στους μελλοντικούς φοιτητές και τους γονείς τους, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να ενημερωθούν για ό,τι τυχόν τους απασχολεί σχετικά με τα προγράμματα σπουδών και τους καθηγητές, να συζητήσουν μαζί τους και –γιατί όχι;– να παρακολουθήσουν και ένα μάθημα από τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν.

Δείτε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και τις εγκαταστάσεις του:

Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 3
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 4
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 5
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 6
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 7
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 8
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 9
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 10
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 11
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 12
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 13
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 14
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 15
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 16
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 17
Σπουδάζεις στην Αμερική, ζεις στην Αθήνα. Κι όμως γίνεται! | iefimerida.gr 18
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ