Ο Τραμπ στέλνει ακόμα 3.300 στρατιώτες στο Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Ο Τραμπ στέλνει ακόμα 3.300 στρατιώτες στο Αφγανιστάν

φωτογραφία: AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναπτύξει άλλους περίπου 3.500 αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Αυτό δήλωσαν χθες αξιωματούχοι, έναν αριθμό που γενικά συνάδει με τις προηγούμενες πληροφορίες και υποθέσεις.
Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, αποκάλυψαν τον αριθμό καθώς ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ενημέρωναν κεκλεισμένων των θυρών μέλη του Κογκρέσου για τη νέα πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.
Το Πεντάγωνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που θα σταλούν στο Αφγανιστάν πριν ο Μάτις κάνει επίσημα ανακοινώσεις για αυτό.

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, ο συνολικός αριθμός των μελών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα φθάσει τα 14.500.
Έπειτα από μια αξιολόγηση της πολιτικής της Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν που διήρκεσε έναν μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν για απροσδιόριστο διάστημα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στη χώρα αυτή και δεσμεύθηκε ότι η εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν θα ενταθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μάτις δήλωσε πως υπέγραψε διαταγές για την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανδρών που θα αναπτυχθούν, εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν επί μήνες ότι ο Τραμπ έχει δώσει στον Μάτις εξουσιοδότηση να στείλει έως και 4.000 στρατιώτες ακόμη στο Αφγανιστάν.

Η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είχε ξεπεράσει τους 100.000 άνδρες το 2011, όταν η Ουάσινγκτον αντιμετώπιζε έντονη πίεση στο εσωτερικό να τερματίσει ή να μειώσει την εμπλοκή της στον δαπανηρό αυτό πόλεμο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πάντως αμφισβήτησαν μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το κατά πόσον έχει νόημα αυτή η αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας πως οποιοσδήποτε πολιτικά εύπεπτος αριθμός δεν θα σηματοδοτήσει επ' ουδενί μια καμπή στον πόλεμο, πόσο μάλλον την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ασιατική χώρα.

Από το 2001 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 2.300 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 17.000 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, κατά επίσημα στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ