Προτάσεις εξόδου για απόψε το βράδυ... - iefimerida.gr

Προτάσεις εξόδου για απόψε το βράδυ...

Προτάσεις εξόδοου για απόψε το βράδυ...
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το έργο ορόσημο της αμερικανικής δημιουργίας «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» κάνει πρεμιέρα απόψε στην Αθήνα, στο Studio Μαυρομιχάλη, ενώ σε πρώτη προβολή σήμερα οι ταινίες «Albert Nobbs» και «Shame». Επίσης, για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό θα εμφανιστεί το βράδυ η μεγάλη χορεύτρια και χορογράφος Μαρί Κλοντ Πιετραγκάλα στο Μέγαρο Μουσικής και ο Παναγιώτης Τροχόπουλος θα παρουσιάσει στο Ίδρυρμα Θεοχαράκη τη «Συμφωνία για σόλο πιάνο του Αλκάν», ένα έργο εξαιρετικών απαιτήσεων το οποίο πολύ σπάνια παρουσιάζεται στο κοινό, ενώ η ταινιοθήκη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίο Αθηνών, διοργανώνουν το αφιέρωμα «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη», το οποίο και αφιερώνουν στη μνήμη τι Θόδωρου Αγγελόπουλου.

ΘΕΑΤΡΟ

  • «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» ,σε σκηνοθεσία Κώστα Καπελώνη στο Studio Μαυρομιχάλη

Το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» είναι ένα έργο ορόσημο, που σηματοδοτεί την έναρξη της μεταπολεμικής αμερικάνικης δημιουργίας. Σήμερα, πιο επίκαιρο από ποτέ, αναδεικνύει τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης, στηλιτεύοντας τη ματαιότητα της απληστίας. Μια φαινομενικά ευτυχισμένη και εύρωστη οικογένεια, καλείται -κατά τη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας- να αναθεωρήσει τα θεμέλια και τους δεσμούς της. Τα μέλη της αποκαλύπτουν το καθένα το μυστικό που το βαραίνει και τίποτα δεν μπορεί να ξανά είναι το ίδιο. Οι ήρωες του Άρθουρ Μίλλερ, μετατρέπονται σε αντιπαραδείγματα μιας κοινωνίας, που φαινομενικά μόνο ντύνεται το προσωπείο της αθωότητας. Στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια. Τηλ.: 2106453330, Παραστάσεις: Βράδυ: Τετ. 8 μ.μ., Πέμπτη: 9 μ.μ. Εισιτήρια: € 15, φοιτητικό: € 10. Ελεύθερη είσοδος για ανέργους. Διάρκεια: 120'

ΧΟΡΟΣ

  • «Marie-Claude Pietragalla: Ο πειρασμός της Εύας», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η γοητευτική Μαρί Κλοντ Πιετραγκάλα έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό της, τόσο ως μπαλαρίνα όσο και ως χορογράφος, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει παράσταση σόλο στην Ελλάδα. Ο τίτλος της πρωτότυπης χορευτικής δημιουργίας -μια ωδή στη θηλυκότητα, η οποία συνδυάζει χορό και σωματικό θέατρο- είναι «Ο πειρασμός της Εύας» και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη 9/2. Το χορευτικό ταξίδι ξεκινά από τον κήπο της Εδέμ, περνά μέσα από τους αιώνες, και φτάνει στο σήμερα. Πρώτη μπαλαρίνα της Όπερας των Παρισίων το 1988, και ετουάλ το 1990, η Μαρί-Κλωντ Πιετραγκάλλα υπήρξε από τις αγαπημένες χορεύτριες του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, την εποχή που ήταν διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης . Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282000, Εισιτήριο .: € 15-60, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΜΟΥΣΙΚΗ

  • Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος -μαθητής του διάσημου Nikolai Petrov στο Κονσερβατόριο της Μόσχας και ο πρώτος πιανίστας στην ιστορία που ηχογράφησε τα περισσότερα σπουδαία έργα του Άγγλου συνθέτη, Josef Holbrooke- παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνονται σονάτες από διάφορες περιόδους της μουσικής φιλολογίας, ενώ το ρεσιτάλ κορυφώνεται με την περίφημη Συμφωνία για σόλο πιάνο του Αλκάν, ένα από τα πιο μεγαλειώδη, πολύπλοκα και δύσκολα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου- τόσο δύσκολο που δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παίζεται τόσο σπάνια. Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

  • «Shame» του Στιβ Μακουίν

Ο Μπράντον Σάλιβαν (Μάικλ Φασμπέντερ) είναι ένας επιτυχημένος υπάλληλος κάποιας σπουδαίας εταιρείας στη Νέα Υόρκη, όμως κρύβει ένα μυστικό. Ο εθισμός του στο περιστασιακό σεξ και το πορνό κάθε είδους καταλαμβάνει σχεδόν μονίμως το νου και τον ελεύθερο χρόνο του. Την καθαρή του εικόνα και το τακτοποιημένο του διαμέρισμα έρχεται να αναστατώσει η άστατη αδερφή του Σίσι (Κάρι Μάλιγκαν), με τις ψυχολογικές της μεταπτώσεις και την απέλπιδα ανάγκη της για έναν άντρα προστάτη. Ο Μπράντον δε θέλει να αναλάβει αυτόν το ρόλο για 'κείνη, ούτε και για καμιά άλλη γυναίκα. Έτσι, ισορροπία που νόμιζε ότι διατηρούσε στη ζωή του αρχίζει να διαταράσσεται επικίνδυνα...

  • «Albert Nobbs» του Ροντρίγκο Γκαρσία

Η Γκλεν Κλόουζ, έπειτα από μια τετραετή κινηματογραφική απουσία, επιστρέφει στον πιο φιλόδοξο ρόλο της, αυτόν μιας δυναμικής Αγγλίδας. Στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα, μια γυναίκα παριστάνει τον άνδρα, με το όνομα Άλμπερτ Νομπς, για να μπορέσει να εργαστεί ως μπάτλερ σε ένα ξενοδοχείο του Δουβλίνου για αριστοκράτες. Διατηρώντας την πραγματική της ταυτότητα για πάνω από δύο δεκαετίες, ο Άλμπερτ ξαφνικά βρίσκει την αφοσίωσή της στο ρόλο να προκαλείται από την απρόσμενη άφιξη ενός ζωγράφου, ο οποίος αποδεικνύεται να καταλαβαίνει τον Άλμπερτ, καλύτερα από όσο αυτός μπορούσε να φανταστεί. Εν τω μεταξύ, ο Άλμπερτ προσπαθεί να βοηθήσει την όμορφη καμαριέρα Έλεν, όταν αυτή θα έρθει κοντά με έναν γοητευτικό αλλά και σκληρό πολυτεχνίτη.Το όραμα και οι κόποι της ώριμης δημιουργικά σταρ φαίνεται να επιβραβεύονται με τις τρεις συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ που κέρδισε η ταινία (Α' Γυναικείου Ρόλου για την Γκλεν Κλόουζ, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Τζάνετ Μακ Τιρ και Μακιγιάζ), αλλά και τη θετική ανταπόκριση που είχε η ταινία στα φεστιβάλ του Τέλιουριντ και του Τορόντο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το αφιέρωμα «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη» από τις 9 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς ο εμφύλιος υπήρξε μια από τις κεντρικές συνιστώσες του κινηματογραφικού του έργου. Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 19.30 με τη στρογγυλή τράπεζα για τη μυθοπλασία. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Οι κυνηγοί του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στις 21.30. Θα προλογίσει η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου. Η είσοδος είναι με προσκλήσεις, Στην Ιερά Οδό 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ