Με διαγραφές η μείωση των «κόκκινων» δανείων -Νέα γενιά οφειλών στις τράπεζες - iefimerida.gr

Με διαγραφές η μείωση των «κόκκινων» δανείων -Νέα γενιά οφειλών στις τράπεζες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν θέλει να δει κανείς το ποτήρι μισογέματο, θα εστιάσει στο ότι συνεχίζεται έστω με βραδείς ρυθμούς η μείωση του ύψους των προβληματικών δανείων.

Αν θέλει, όμως, να δει την άλλη όψη του νομίσματος, θα αναδείξει ότι παράλληλα γεννιούνται νέα «κόκκινα» δάνεια, ενώ συν τοις άλλοις η μείωση των παλαιότερων οφείλεται κυρίως σε διαγραφές και όχι ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη νέα απολογιστική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Ιούνιο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισεκ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση, δε, με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των ΜΕΑ, καθώς ανήλθαν σε 1,9 δισεκ. Ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 3,3 δισεκ. Ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Που καταγράφονται νέα προβληματικά δάνεια; Στο πεδίο των στεγαστικών. Συνολικά, στο τέλος του Ιουνίου ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Ειδικά όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ - δείκτης ΜΕΑ: 59,8%).

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά και δικαιολογούν απολύτως την ανησυχία όσων εκτιμούν ότι αν το ΔΝΤ δημιουργήσει πρόβλημα με τις τράπεζες, επιμένοντας σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 10 δις ευρώ, θα διαταραχθούν οι εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες και πολύ πιθανώς θα διακοπεί ή θα αναστραφεί η ως τώρα πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έθεσαν ως στόχο τη μείωση του υπολοίπου των ΜΕΑ κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των ΜΕΑ στα 66,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2019, από 106,9 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κόκκινα δάνεια τράπεζες οφειλέτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ