Τι είναι το πράσινο χοιρινό κρέας κάνει το ντεμπούτο του στη ΔΕΘ - iefimerida.gr

Τι είναι το πράσινο χοιρινό κρέας κάνει το ντεμπούτο του στη ΔΕΘ

φωτογραφίες: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις αρχές του 2018 πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά συσκευασμένο «πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork».

Θα φέρει μάλιστα και σφραγίδα, ώστε να μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να ενημερώνονται τόσο για τον τρόπο παραγωγής του ζώου, όσο και για τη χημική σύστασή του, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων-Κατεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος.
Σημειώνοντας ότι τα οφέλη κατανάλωσης των κρεατοσκευασμάτων από πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork είναι σημαντικά για τον άνθρωπο, ο κ. Σκούφος τόνισε ότι «το κόστος του δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους Έλληνες που θα το προτιμήσουν, οι οποίοι και σε καμία περίπτωση δεν θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά που δεν συνάδουν στην ελληνική πραγματικότητα».

Τι είναι το πράσινο χοιρινό κρέας κάνει το ντεμπούτο του στη ΔΕΘ | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, αν και ακόμη σε μικρή κλίμακα, κρεατοσκευάσματα αλλαντικών (σαλάμι αέρος) και λουκάνικα σε συσκευασίες των 180 των 300 γραμμαρίων, που έχουν παραχθεί από «πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork».

Μάλιστα, όπως προανήγγειλε ο κ. Σκούφος, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ (9-17/9) η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα προβάλει, ως ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά έργα που υλοποιήθηκαν με επιτυχία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ελλάδα-Κίνα, το «Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork».

Σε αυτό βασικός ερευνητικός εταίρος ήταν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων-Κατεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο τον ίδιο, και το Εργαστήριο Διατροφής Του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με επιστημονική υπεύθυνη την Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη, ενώ καθήκοντα συντονιστή του έργου είχε ο βιομηχανικός εταίρος και συγκεκριμένα η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου με υπεύθυνο τον πρόεδρό της, Νικόλαο Παπαγιάννη.

Για τις μετρήσεις του κύκλου ζωής άνθρακα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνεργάστηκε η ομάδα του ΙΕΤΕΘ ΚΕΤΕΑ Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Θωμά Μπαρτζάνα.

Για την παρουσίαση και την προβολή του έργου, η ΓΓΕΤ έχει παραχωρήσει ειδικό χώρο στο περίπτερό της στη ΔΕΘ, ενώ εκτενής αναφορά για το ερευνητικό έργο, την πρωτοτυπία του και την ιδιαίτερη σημασία του για την αγροτική παραγωγή θα γίνει σε ένθετo που θα εκδοθεί.
«Θα διανείμουμε περισσότερα από 1.000 φυλλάδια, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί για το πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork, ενώ από την πρώτη πειραματική παραγωγή στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 10 τόνων, θα φέρουμε στη ΔΕΘ 250 κιλά κρεατοσκευάσματα και ειδικότερα σαλάμι αέρος και λουκάνικα, τα οποία θα δωρίσουμε στους επισκέπτες μας» επισήμανε ο καθηγητής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκούφος υπογράμμισε ότι το διακρατικό έργο «Πράσινο Χοιρινό Ελλάδας και Κίνας», που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, με τη χώρα μας να επιβαρύνεται το ποσό των 450.000 ευρώ, «πάτησε» στους εξής τρεις πυλώνες: Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού ο χοίρος εκπέμπει το 25% των αερίων του θερμοκηπίου από τη συνολική κτηνοτροφική παραγωγή, χρήση εγχώριων φυσικών πόρων, με ελαχιστοποίηση της χρήσης σογιάλευρου και αύξηση της χρήσης ελληνικών αιθέριων ελαίων ή και ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βελτίωση του μικροκλίματος των θαλάμων εκτροφής για μειωμένη παραγωγή αερίων-στερεών και υγρών αποβλήτων, με στόχο τις υψηλές συνθήκες ευζωίας και υγείας των χοίρων για ασφαλέστερο και πιο ποιοτικό κρέας.

Τι είναι το πράσινο χοιρινό κρέας κάνει το ντεμπούτο του στη ΔΕΘ | iefimerida.gr 1

Το Σάββατο και την Κυριακή, 9 και 10 Σεπτεμβρίου, το έργο και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής τους στο περίπτερο της ΓΓΕΤ.
Επιπλέον, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ), το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί στους Κινέζους επισήμους προσκεκλημένους ως επιτυχημένο παράδειγμα διακρατικής ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πολλαπλά οφέλη για παραγωγούς και καταναλωτές

Το ελληνικό «Πράσινο Χοιρινό Κρέας-Green Pork» αποτελεί μία νέα πρόκληση για την αγροτική οικονομία και τη βιομηχανία, καθώς, σύμφωνα με μελέτη, είναι ποιοτικά ανώτερο από το κλασικό χοιρινό κρέας, αλλά δεν θα κοστίζει περισσότερο.

Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από έρευνα κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και η πρόταση που κατατέθηκε έχει στόχο να ερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σε αντικατάσταση του σογιάλευρου.

Συγκεκριμένα:
-Να προσδιοριστούν οι περιορισμοί που προκύπτουν από τη χρήση των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.
-Να εξεταστούν οι συνέπειες της προσθήκης αυτών των ζωοτροφών στις αποδόσεις των χοίρων και να προσδιοριστούν τα βέλτιστα επίπεδα προσθήκης των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.
-Να εξεταστεί η προσθήκη στις χοιροτροφές φυσικών αυξητικών παραγόντων, όπως αρωματικών φυτών και εκχυλίσματα αυτών, χηλικών ενώσεων αμινοξέων και ιχνοστοιχείων ι) ως αυξητικές (ii) αντιοξειδωτικές και (iii) ως άνοσο-διεγερτικές ουσίες και να εφαρμοστούν τα ευρήματα στη διατροφή χοίρων σε μεγάλη κλίμακα.
-Να παραχθεί ένα «λειτουργικό» τρόφιμο με βάση το χοιρινό κρέας με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του καταναλωτή.
-Να εκτελεστεί μία ανάλυση περιβαλλοντικής επίδρασης, που χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία αξιολόγησης του κύκλου ζωής του άνθρακα.
-Να ερευνηθεί, μέσω περιβαλλοντικής ανάλυσης, ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης των περιβαλλοντικών επιδράσεων από την παραγωγή χοιρινού κρέατος εντός και εκτός των κτηνοτροφικών κτιρίων.
-Να διαδοθούν αποτελεσματικά τα συμπεράσματα και οι εφαρμογές της μελέτης στη σχετική βιομηχανία.

Το πρόγραμμα θα επιβάλλει τη συνεργασία των επιχειρηματιών της εκτροφής χοίρου σε βιομηχανική κλίμακα, της βιομηχανίας ζωοτροφών, της βιομηχανίας κρέατος και προϊόντων-σκευασμάτων κρέατος με βάση το χοιρινό κρέας και των ερευνητικών ομάδων που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και τη διατροφή του χοίρου, την επιστήμη του κρέατος, καθώς και το περιβάλλον, με τελικό σκοπό την παραγωγή χοιρινού κρέατος, το οποίο αν και θα είναι ποιοτικά ανώτερο, θα στοιχίζει λιγότερο και με βάση την ανάλυση του κύκλου ζωής του άνθρακα θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.

«Πράσινα» οφέλη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πράσινος χοίρος:

-Αποβάλλει 9%-12% λιγότερο άζωτο με τα κόπρανα.
-Εκατό λιγότερα παθογόνα μικρόβια ανά γραμμάριο κοπράνων.
-28%-36% λιγότερη αμμωνία στο αέριο περιβάλλον.
-Εκπέμπει λιγότερα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό ζώντος βάρους.
-Καταναλώνει 8-12 κιλά λιγότερη τροφή, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση 15.000 τόνων τροφής ετησίως στην Ελλάδα, δηλαδή 810 λιγότερες μεταφορές τροφής με τριαξονικά ετησίως, επιπλέον μείωση κατά 0.3% του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα από τη χοιροτροφία.
-Παράγει υγιεινότερο και ασφαλέστερο κρέας, με μικρότερες πιθανότητες επιμόλυνσης του κρέατος στο σφαγείο.
-Βελτιώνει την παραγωγικότητα στην ελληνική χοιροτροφία (1.8-2.2%).
-Μειώνει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος με 1.5% αύξηση της αυτάρκειας.
-Μειώνει τις εισαγόμενες ποσότητες ακριβών ζωοτροφών (6%-8%).
-Αυξάνει την παραγωγή χοιρινού κρέατος κατά 4.800 τόνους ετησίως, πέραν του ότι το κρέας που παράγεται έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά (αυξημένη ποσοστιαία πρωτεΐνη, χαμηλότερα λιπαρά, χαμηλότερο μικροβιακό φορτίο, μη χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών).
-Δημιουργεί πρότυπο και διακριτό σύστημα παραγωγής χοιρινού κρέατος, που μπορεί να διαφοροποιήσει τμήμα της ελληνικής χοιροτροφίας από τη συμβατική-βιομηχανικού τύπου παραγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρασινο χοιρινό κρέας ΔΕΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ