Ομπάμα: Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους - iefimerida.gr

Ομπάμα: Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους

Ομπάμα: Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ευρώπη έχει τους πόρους για να επιλύσει την κρίση», επανέλαβε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, καθώς επίσης και ότι δεν πρέπει να «δειλιάσει» τώρα, που οι ηγέτες της βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση χρέους, η οποία όπως παραδέχτηκε μπορεί να πλήξει σε σημαντικό βαθμό και την οικονομική ανάκαμψη της δικής του χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa χθες, ο Μπάρακ Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα συνεχίσουμε να παίζουμε το ρόλο μας για να υποστηρίξουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας καθώς εργάζονται για να επιλύσουν την κρίση», χωρίς να διευκρινίσει τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά. Επεσήμανε πάντως πως το βάρος πέφτει κυρίως στην ίδια την Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του δεν αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το πόσο ευάλωτες παραμένουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας του σημαντικότερου εμπορικού τους εταίρου, της ΕΕ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιο οικονομικό συμφέρον η Ευρώπη να αναπτυχθεί και η ευρωζώνη να επιτύχει», ανέφερε, ενώ εξήγησε ότι οι οικονομίες των δύο ηπείρων είναι απόλυτα συνδεδεμένες και αλληλοεπηρεάζονται, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε και κατά την οικονομική κρίση που έπληξε την Αμερική πριν από τέσσερα χρόνια.

«Είναι αναγκαίο τώρα όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους στο μέλλον, στην οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης», είπε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα δημοσιεύει στον ιστότοπό της στο Διαδίκτυο.

«Εάν η Ευρώπη δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο τείχος προστασίας, θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει», είπε εξάλλου, επαινώντας παράλληλα τα «εντυπωσιακά βήματα» της κυβέρνησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ιταλίας και την περιστολή του δημόσιου χρέους, με τον οποίο συναντάται απόψε στις 21.45 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συζήτησή τους είναι και η «προοπτική επέκτασης του ευρωπαϊκού οικονομικού τείχους προστασίας», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ