Βέτο στο βέτο από Σαμαρά - Παπανδρέου για συντάξεις [βίντεο] - iefimerida.gr

Βέτο στο βέτο από Σαμαρά - Παπανδρέου για συντάξεις [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο βέτο έφεραν την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τα μέτρα που θα συνοδέψουν τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία με βάση την πρόταση της Τρόικα θα έπρεπε να εξοικονομηθούν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Το βέτο του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά που ζητούσε να μπει πλαφόν στις περικοπές των επικουρικών έφρε αντιπρόταση από την πλευρά των δανειστών που έθεσαν ζήτημα ισόποσων περικοπών από τις κύριες συντάξεις. Σε αυτό έθεσε βέτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που δήλωσε ότι δεν δέχεται καν να μπει τέτοιο θέμα σε συζήτηση.

Μετά από πολλές συζητήσεις και προσθαφαιρέσεις η αρχική διαφορά των 625 εκατομμυρίων ευρώ έπεσε στα 300 καθώς τα υπόλοιπα «βρέθηκαν» με περικοπές στα υπουργεία, κυρίως στο Αμυνας.

Κάπου εκεί η συζήτηση κόλλησε και διαπιστώθηκε αδιέξοδο.

Η διαφωνία αυτή υπήρξε και η ευκαιρία για διαξιφισμούς και δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

Πρώτος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου προτιμά να σταματήσει κάθε συζήτηση και να ακυρωθεί η όποια συμφωνία παρά να ανοίξει θέμα κύριων συντάξεων.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά:

«Για ορισμένους είναι δύσκολο να κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Εγώ αυτό έκανα και αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα με τις συντάξεις. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο που πονάει. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω. Ουδόλως με ενδιαφέρει εάν με παρεξηγούν. Είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης. Οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Η προσπάθεια είναι να πονέσει ο κόσμος λιγότερο».

Αυτή η διαφωνία ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέα μεταμεσονύκτια συνάντηση με την Τρόικα, προκειμένου να υπάρξει λύση που θα ξεφεύγει από την όποια περικοπή συντάξεων, κύριων ή επικουρικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ