Κι όμως: Τον Ιούλιο αυξήθηκαν τα κρατικά χρέη κατά 343 εκ. ευρώ! - iefimerida.gr

Κι όμως: Τον Ιούλιο αυξήθηκαν τα κρατικά χρέη κατά 343 εκ. ευρώ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τον Ιούνιο είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ αρχές Ιουλίου, λίγο πριν από τις κρίσιμες πληρωμές ομολόγων που έληγαν, πήραμε και τη δόση των 7,7 δισ ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ προορίζονταν για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου. Η εικόνα είναι, όμως, αποκαρδιωτική.

Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους ούτε μειώθηκαν, ούτε καν έμειναν σταθερές, αλλά αυξήθηκαν και μάλιστα κατά 343 εκατ. Ευρώ! Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών- 269 εκατ. Ευρώ- αφορά σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως έμμεσων, δηλαδή ΦΠΑ που λιμνάζει στα συρτάρια των εφοριών. Αν και η διαδικασία άμεσης επιστροφής ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, τυπικά τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, η Απόφαση για την ενεργοποίηση της ευεργετικής διάταξης εκδόθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα κι ως εκ τούτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι και ο Αύγουστος πήγε χαμένος για την αγορά.

Πέρα από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες έφτασαν στα 1,521 δισ ευρώ- άλλα τόσα είναι αυτά που αντιστοιχούν σε εκκρεμείς αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί- προβληματίζει και η αύξηση κατά 100 εκατ. Ευρώ των συσσωρευμένων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες προφανώς αντιστοιχούν σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, το ξεκαθάρισμα των οποίων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Αν δεν είχε σημειωθεί, δε, η παράλληλη μείωση κατά 100 εκατ. Ευρώ των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, τότε η κατάσταση θα ήταν εκρηκτική.

Από το ΓΛΚ διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι τον Αύγουστο οι πληρωμές “έτρεξαν” κι ως εκ τούτου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε πιάσει το στόχο πληρωμών 1,2 δισ ευρώ, που θα μας ανοίξει το δρόμο για τη δεύτερη υποδόση των 800 εκ. Ευρώ προς το τέλος Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρατικά χρέη Ιούλιος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ