Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων για τα μουσικά του παραμύθια: Διδάσκομαι από έναν βοσκό - iefimerida.gr

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων για τα μουσικά του παραμύθια: Διδάσκομαι από έναν βοσκό

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«θα κάνεις αυτό που ξέρεις, όσο καλύτερα γίνεται και το πρόβλημα είναι των άλλων, πότε θα σε ανακαλύψουνε».

Είναι τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι, που ο Λουδοβίκος των Ανωγείων τα ακολουθεί μέχρι σήμερα.

«Ο Γκάτσος με παρότρυνε να γράφω και εγώ πήρα το θράσος που χρειαζότανε για να φτάσω εδώ» θυμάται ο Λουδοβίκος και μας καλεί σε μία βραδιά αφιέρωμα στις μουσικές του διηγήσεις, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

«Όλες οι τέχνες είναι ένα φιλοδώρημα του Θεού για την ολοκλήρωση του έργου 'Άνθρωπος', λέει, παρουσιάζοντας την παράστασή του, στο iefimerida.

«Το τραγούδι έρχεται να στηρίξει την πλευρά της αδυναμίας. Τραγουδάμε την απουσία, την έλλειψη την προσδοκία. Η εποχή τραυμάτισε την περηφάνια μας και το τραγούδι θέλει την ανάσταση του «εντός» μας.
Για να δούμε τ' άστρα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι. Ο Ίκαρος εξυψώθηκε με την πτώση του. Η πτώση δεν είναι ανάγκη προς τα κάτω!».

Η Τετάρτη 13 του Σεπτέμβρη θα είναι μία γιορτή για τον Λουδοβίκο και την παρέα του που θα βρεθούν στο θέατρο Βράχων. Δεξιοτέχνες μουσικοί και χορευτές της Κρήτης.

«Η καθημερινότητά μου δεν είναι πολυεπίπεδη»

«Ζω μόνιμα στ' Ανώγεια, εκεί η καθημερινότητα δεν είναι πολυεπίπεδη ωστόσο η παρέα με τους φίλους και τους γέροντες ανοίγουν τους δρόμους της αυτονόητης απλότητας και αλήθειας.
Οι παραδοσιακοί μουσικοί διηγούνται τις επιλογές της παράδοσης
Έτσι κάθε ανησυχία δοκιμάζεται στη σχέση του παλιού με το νέο».


«Διδάσκομαι από έναν βοσκό και από μαντιναδολόγους»

«Διδάσκομαι από ένα φίλο μου βοσκό το Μιλτιάδη στο τραγούδι. Εκείνος μ' ένα αρχέγονο τρόπο ερμηνεύει τη ζωή με χρωματισμούς στις λέξεις, γνωρίζοντας το ιστορικό φορτίο της κάθε μιας.
Στο στίχο διδάσκομαι επίσης από αρκετούς μαντιναδολόγους που ξέρουν να κλείνουν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε δεκαπέντε συλλαβές, μοιράζοντας τα νοήματα στη μέση. Εδώ γράφω ερασιτεχνικά, υπό μορφή σημειώσεων τα τραγούδια μου, μεχρι να ρθει η ώρα να ηχογραφηθούν».

Ενα παραμύθι για μεγάλους

«Το χειμώνα θα ανέβω στην Αθηνα στο half note, θα εμφανιστώ στο Κρεμλίνο στον Πειραιά και αλλού στην Ελλάδα» μας λέει.

Το επόμενο εγχείρημα, πολυεπίπεδο. «Ετοιμάζω εδώ και χρόνια μια εργασία πάνω στα επιτύμβια θρηνητικά επιγράμματα, όπου διαπιστώνω πως από πάντα αυτοί που 'μένουν' εξυμνούν τους αγαπημένους που φεύγουν. Μια πράξη ανάγκης για την εξοικείωση με την απώλεια και το θάνατο
Ο ποιοτικός πόνος αντλεί από τον βαθύ εαυτό, την ποίηση του θρήνου».

«Παράλληλα ένα παραμύθι μου η «Λίμνη και ο άνεμος» βιβλίο για μεγάλους από τις εκδόσεις Σαββάλας θα κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα»

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων για τα μουσικά του παραμύθια: Διδάσκομαι από έναν βοσκό  | iefimerida.gr 0

Μαζί του: Μανώλης Μπαρδάνης: φυσαρμόνικα, απαγγελία, φωνή, Αντώνης Μυτακίδης: κιθάρα, Γιώργης Κοντογιάννης: λύρα, Στεφανία Χαρίση: κλαρινέτο, Σοφία Μαυρογενίδου: φλάουτο
Καλεσμενοι: Μαρία Αναματερού, Νένα Βενετσάνου, Μαρίνα Δακανάλη, Αλίκη Ζωγράφου, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλης Λέκκας, Μαριώ, Νότης Μαυρουδής
Θα χορέψουν οι "Κρήτες", ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος του Γιώργου Πετράκη. Μαντολίνο: Βασίλης Δραμουντάνης.

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου / 21:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ