Φραγκιαδάκης: Εφικτή η άμεση απεξάρτηση της ΕΤΕ από τον ELA - iefimerida.gr

Φραγκιαδάκης: Εφικτή η άμεση απεξάρτηση της ΕΤΕ από τον ELA

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων στην Ελλάδα (+19% σε ετήσια βάση) ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το α' εξάμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε €448 εκατ., αντανακλώντας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες και τη σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών.

Στην Ελλάδα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 30 μ.β. σε ετήσια βάση ανερχόμενο σε 304 μ.β. το Α’ εξάμηνο του 2017, παρά τη μικρή υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε €764 εκατ. (-2% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της δανειακής απομόχλευσης αντανακλώντας την αβεβαιότητα κατά το Α’ εξάμηνο στην εγχώρια αγορά.

Οι εγχώριες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αποκλιμακώθηκαν κατά 14% σε τριμηνιαία βάση σε €199 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2017.

Τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε οριακά θετικά επίπεδα το α' εξάμηνο του 2017, λαμβάνοντας υπόψη το κέρδος από την επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και την απομείωση της αξίας των Banca Romaneasca και Vojvodjanska Banka κατά €151 εκατ., ως αποτέλεσμα των σχετικών συμφωνιών πώλησής τους.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώνονται για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο

Παρά την αβεβαιότητα κατά το Β’ τρίμηνο του 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο (-€0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας τον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων.

Η Τράπεζα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει ήδη μειώσει τα Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά €3,3 δισ. από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για το 2017 κατά €0,7 δισ. Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων προ διαγραφών διαμορφώνεται σε €1,5 δισ. Ο εγχώριος δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,2% το Β τρίμηνο του 2017, με το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 56,2% στην Ελλάδα .

Ενισχυμένη ρευστότητα

Οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €38,3 δισ. το Β’ τρίμηνο του 2017, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 0,4% ή €0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ύστερα από εκροές ύψους €0,8 δισ. το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω εποχικότητας. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά €0,9 δισ. συνολικά στο διάστημα μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Οι καταθέσεις στη Ν.Α. Ευρώπη ενισχύθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €2,1 δισ.

Λ. Φραγκιαδάκης: Εφικτή η άμεση απεξάρτηση από τον ELA

Eφικτή χαρακτηρίζει την άμεση απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA, o διεύθυνων σύμβουλος της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της τράπεζας, δήλωσε:

«Το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδοτήθηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη.

Η Τράπεζα ολοκλήρωσε την αποεπένδυση από τις Βουλγαρικές θυγατρικές, UBB και Interlease, στην KBC Bank NV, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους μετόχους μας. Η πώληση ενίσχυσε τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά € 0,8 δισ., τα οποία αξιοποιήθηκαν για τη μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA που σήμερα ανέρχεται σε μόλις €2,6 δισ., καταδεικνύοντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα της Τράπεζας σε όρους ρευστότητας ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.

Η ολοκλήρωση των πρόσφατα συμφωνηθέντων αποεπενδύσεων από την Εθνική Ασφαλιστική, τη Banca Romaneasca και τη Vojvodjanska Banka, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες, θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής μας επάρκειας, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν την άμεση απεξάρτηση από το μηχανισμό ELA εφικτή.

Οι εξελίξεις όσον αφορά την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου παραμένουν ενθαρρυντικές. Η Τράπεζα κατόρθωσε να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, , με τη συνολική μείωση να ανέρχεται σε €3,3δισ. από το τέλος του 2015 και την υπεραπόδοση ύψους €0,7δισ. σε σχέση με τον στόχο για το 2017 να παραμένει αμετάβλητη.

Αναφορικά με τις επιδόσεις μας σε λειτουργικό επίπεδο, ο Όμιλος κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων κατά 20% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας των καθαρών εσόδων από τόκους, της ανάκαμψης των εσόδων από προμήθειες και της σημαντικής περιστολής των λειτουργικών εξόδων.

Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,5%, και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων κεφαλαιακών ενεργειών της Τράπεζας.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ