Ο Πάπας εξομολογείται: Οι σχέσεις μου με τις γυναίκες, η ψυχανάλυση, η κομμουνίστρια που με επηρέασε - iefimerida.gr

Ο Πάπας εξομολογείται: Οι σχέσεις μου με τις γυναίκες, η ψυχανάλυση, η κομμουνίστρια που με επηρέασε

Ο Πάπας αποκαλύπτει την άγνωστη ζωή του /Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχωρά ο Πάπας Φραγκίσκος στο βιβλίο «Πολιτική και Κοινωνία» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Αποσπάσματα του βιβλίου που αποτελείται από συζητήσεις του Αργεντινού ποντίφικα με τον Γάλλο ερευνητή Ντομινίκ Βολτόν θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή στο γαλλικό περιοδικό Figaro Magazine.

Ο Πάπας μιλά για θέματα-ταμπού όπως τους παιδεραστές ιερείς, τις σχέσεις της χριστιανοσύνης με το Ισλάμ και τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά κάνει και πιο προσωπικές εξομολογήσεις.

Μιλά για τις γυναίκες που γνώρισε, την ψυχανάλυση που έκανε και τα πρόσωπα που τον επηρέασαν. Δύο από αυτά ήταν μια κομμουνίστρια και μια Εβραία, η ψυχαναλύτριά του.

«Ευχαριστώ το θεό που γνώρισα «πραγματικές γυναίκες» στη ζωή μου», λέει ο Πάπας, κάνοντα;ς αναφορά όχι μόνο στη μητέρα και στις αδελφές του αλλά και τις φίλες από την εφηβεία του έως τώρα.

«Πάντα με εμπλούτιζε να έχω σχέσεις με γυναίκες», λέει ο Πάπας επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να ακούμε και τις δύο πλευρές».

Ο Ποντίφικας αποκαλύπτει ότι τον επηρέασε η Έσθερ Μπαλεστρίνο δε Καρεάγκα, μία κομμουνίστρια που σκοτώθηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) και είχε βοηθήσει να ιδρυθεί το κίνημα των «μητέρων της Πλατείας Μαΐου», που κατήγγειλε τις εξαφανίσεις παιδιών από το καθεστώς.

«Μου έμαθε να σκέφτομαι την πολιτική πραγματικότητα (...) χρωστώ τόσα σ' αυτήν τη γυναίκα (...) Κάποτε μου είπαν ότι είμαι κομμουνιστής και εγώ απάντηση πως οι κομμουνιστές είναι οι χριστιανοί και οι άλλοι μας έκλεψαν το λάβαρο», λέει ο Πάπας.

Αποκαλύπτει επίσης πως όταν ήταν 42 ετών είχε συμβουλευτεί μία Εβραία ψυχαναλύτρια την οποία επισκεπτόταν μία φορά τη βδομάδα επί 6 μήνες. «Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος που με βοήθησε πολύ», παραδέχεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ