Ενστάσεις με το... καλημέρα από τους Θεσμούς -Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας - iefimerida.gr

Ενστάσεις με το... καλημέρα από τους Θεσμούς -Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Οι εκπρόσωποι των δανειστών /Φωτογραφία Αρχείου: Associated Press
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με κίτρινες κάρτες υποδέχθηκαν οι ξένοι τεχνοκράτες το νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζεται να καταθέσει άρον-άρον στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση μόνο υγιεινός περίπατος δεν θα είναι.

«Βασικά, υπάρχουν σημεία όπου έχουν αντιρρήσεις οι Θεσμοί» ανέφεραν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις διατάξεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών, οι οποίοι ίσα που πρόλαβαν να πάρουν στα χέρια τους και να εξετάσουν τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τα σημεία που περνάνε από κόσκινο οι ξένοι τεχνοκράτες είναι κυρίως οι συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις που, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφορούν μεταξύ άλλων στην αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και στην επέκταση στο Δημόσιο του πλαφόν των περικοπών συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις.

Ασχολίαστη δεν έχει περάσει, επίσης, η βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση ετοίμασε και απέστειλε στους Θεσμούς το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με πρόθεση να το καταθέσει αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η μάλλον χλιαρή -αν όχι αρνητική- υποδοχή που επεφύλαξαν στο νομοσχέδιο και οι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι μεταξύ άλλων παρατήρησαν ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα από τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια εβδομάδα πριν από το προπαρασκευαστικό και απολογιστικό Euroworking Group της ερχόμενης Δευτέρας, οι εστίες έντασης δείχνουν να πολλαπλασιάζονται αντί να περιορίζονται. Πέρα από το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στο πώς και το γιατί χάθηκαν οι προθεσμίες για το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης στο Δημόσιο, που αποτελεί και το αναγκαίο βήμα για το πλαίσιο κινητικότητας, η οποία είναι βασικό παραδοτέο του Σεπτεμβρίου.

Στοιχεία θα απαιτηθούν από την ελληνική πλευρά και για τη δημοσιονομική κατάσταση, με φόντο τις αστοχίες στα έσοδα του Ιουλίου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ήταν το αντικείμενο εσωτερικών συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει και του δύσκολου Σεπτεμβρίου.

Η ώρα επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα δεν έχει φτάσει, πάντως, ακόμα. Στο Euroworking Group της 4ης Σεπτεμβρίου θα επιχειρηθεί να εκπονηθεί ένα χρονοδιάγραμμα όχι μόνο για την τρίτη αλλά και τις επόμενες αξιολογήσεις, αν και οι γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου κατά γενική ομολογία επηρεάζουν τις αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα μετά από τη ΔΕΘ και μάλιστα όχι όλα μαζί αλλά ανά θεματολογία (τράπεζες, δημοσιονομικά, εργασιακά, αγορές κ.λ.π.), προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή της προόδου και των καθυστερήσεων, όπου υπάρχουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θεσμοί εργασιακά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ