Αρχίζουν οι επιστροφές φόρου-εξπρές σε επιχειρήσεις -Οι προϋποθέσεις - iefimerida.gr

Αρχίζουν οι επιστροφές φόρου-εξπρές σε επιχειρήσεις -Οι προϋποθέσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η γνωστή παροιμία, που ταιριάζει γάντι στη διάταξη περί άμεσων επιστροφών φόρων σε επιχειρήσεις, η οποία αν και θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, φτάσαμε στο τέλος του μήνα για να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Στόχος της διάταξης δεν είναι άλλος από το να δοθούν ανάσες ρευστότητας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν «γονατίσει» από τις καθυστερήσεις του υπουργείου Οικονομικών (και) ως προς τις επιστροφές φόρων, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό; Με επιστροφές χωρίς έλεγχο ποσών ως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διάταξη αφορά σε εκκρεμείς την 1η Αυγούστου αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και ΦΠΑ. Δεν θεωρούνται, όμως, εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα, άρα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημειωτέον ότι η διάταξη εφαρμόζεται, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιστροφές εγκυκλιος Πιτσιλη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ