Δικαστικοί: Υπονομεύουν την Δικαιοσύνη - στην Ευελπίδων δεν έχουμε καν θέρμανση! - iefimerida.gr

Δικαστικοί: Υπονομεύουν την Δικαιοσύνη - στην Ευελπίδων δεν έχουμε καν θέρμανση!

Απεργία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μύδρους κατά του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, εξαπολύουν οι δικαστές της χώρας οι οποίοι ισχυρίζονται πως οι αλλαγές οι οποίες συνδέονται κυρίως με τον Οργανισμό Λειτουργίας των Δικαστηρίων, παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους.

Χθες οι δικαστικές ενώσεις κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την Πολιτεία να ακούσει τις θέσεις τους προκειμένου «να επιτευχθούν ρεαλιστικές λύσεις για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης».

Ποια είναι τα αγκάθια στο προωθούμενο νομοσχέδιο; Αρχικά η κατάργηση του ρόλου των Ολομελειών των δικαστηρίων και οι περικοπές μισθών καθώς και η αυτεπάγγελτη μετάθεση δικαστικών λειτουργών και η στέρηση της χρήσης των δικαστικών διακοπών σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης.

«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει δικό της προϋπολογισμό η Δικαιοσύνη. Πηγαίνετε να δείτε ότι στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι τουαλέτες δεν έχουν καν χαρτί, ενώ δεν υπάρχει ούτε θέρμανση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο οποίος προσέθεσε οτι οι επίμαχες διατάξεις έχουν μόνο σκοπό να εκφοβίσουν τους δικαστές και να δημιουργήσουν «νοοτροπία υπαλλήλου».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στα Ειρηνοδικεία υπάρχουν 199 κενές θέσεις, οι ελλείψεις σε γραμματείς ξεπερνούν το 30%, ενώ τα πινάκια είναι γεμάτα μέχρι και το 2015!

Εκπληξη προκάλεσαν ωστόσο οι εκφράσεις δικαστών ότι το νομοσχέδιο θυμίζει το... «Γ'Ραίχ».

«Αποδομούνται οι θεσμοί και ισοπεδώνεται η αξιοπρέπεια των δικαστών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Νίκος Αγγελάρας, ο οποίος δεν ήταν παρών για υπηρεσιακούς λόγους.

«Παράθυρο» από Παπαϊωάννου

Ανοιχτός σε προτάσεις που θα κατατεθούν μέχρι την τελευταία στιγμή στο σχέδιο νόμου για την ταχεία απονομή δικαιοσύνης εμφανίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου αποδέχθηκε τις ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και έδειξε έτοιμος να αποσύρει τη διάταξη, η οποία μετατρέπει από κακούργημα σε πλημμέλημα το αδίκημα της διακίνησης λαθρομεταναστών.

Πάντως, ο υπουργός αντέκρουσε την καταγγελία μερίδας δικαστών ότι το σχέδιο νόμου τους στοχοποιεί, λέγοντας ότι «δεν τα βάζουμε μαζί τους αλλά με τους κακούς δικαστές».

Σήμερα πάντως κλειστά είναι τα δικαστήρια όλης της χώρας, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ