«Έφυγε» ο μεγάλος Ιρανός ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ - iefimerida.gr

«Έφυγε» ο μεγάλος Ιρανός ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ

βραβείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μεγάλη απώλεια για τα περσικά και ελληνικά γράμματα ήταν ο θάνατος του Ιρανού ποιητή Φερεϊντούν Φαριάντ, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο. Στενός συνεργάτης του Γιάννη Ρίτσου και θερμός φιλέλληνας, ο Φαριάντ άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 63 ετών.

Γεννημένος το 1949 στην Χοραμασάρ της Περσίας, από φτωχή οικογένεια ο Φαριάντ σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σε ηλικία 39 χρονών το 1980, όπου και σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων, ενώ είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα.

Συνδέθηκε λογοτεχνικά και προσωπικά με τον Γιάννη Ρίτσο του οποίου την ανθολογία μετέφρασε στα περσικά, έργο για το οποίο τιμήθηκε από την ελληνική Πολιτεία το 2005 με το κρατικό βραβείο μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα.

Στη μητρική του γλώσσα έχει αποδώσει την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τίτλο «Η ελληνική ποίηση του σήμερα - Φωτεινό παράθυρο σε 100 χρόνια ελληνικής μοντέρνας ποίησης», όπως επίσης ποιήματα της Σαπφούς με τίτλο «Τα τραγούδια του έρωτα και η σελήνη της μοναξιάς».

Είχε τιμηθεί με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Επιστημόνων, Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών 2001 για την ποιητική του συλλογή «Ουρανός χωρίς διαβατήριο». Το έργο του για παιδιά «Oνειρα με χαρταετούς και περιστέρια» έχει τιμηθεί με το βραβείο Aντερσεν και μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Γιάννη Ρίτσο διδάσκεται στην ανθολογία της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. «

Χτες έσβησε μια σημαντική φωνή των γραμμάτων κι ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας» σημειώνει στο συλλυπητήριο σημείωμά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και προσθέτει πως ο Φερεϊντούν Φαριάντ εγκαταστάθηκε στη χώρα μας πριν από 30 περίπου χρόνια και «συνδέθηκε με την πνευματική ζωή του τόπου μας με τρόπο μοναδικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ