Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] - iefimerida.gr

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ταξιτζής (Taxi Driver) είναι το ψυχολογικό νεο-νουάρ θρίλερ παραγωγής 1976, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και θεωρείται το αριστούργημά του.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο του Τράβις Μπικλ, ενός απόστρατου που υπηρέτησε στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη και για να καταπολεμήσει τις αϋπνίες του εργάζεται τα βράδια ως ταξιτζής. Ο Ντε Νίρο πλαισιώνεται από τους Τζόντι Φόστερ, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Σίμπιλ Σέπερντ.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα βραβεία όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, βραβεύτηκε επίσης με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 1998 έλαβε την 52η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ το 1994 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Φόστερ, ντε Νίρο, Σκορτσέζε:

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Τράβις Μπικλ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) είναι πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ που ζει στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη τάξη πραγμάτων. Υποφέρει από αϋπνίες και από κατάθλιψη κι εργάζεται ως ταξιτζής τα βράδια, ενώ την ημέρα συχνάζει σε σινεμά με πορνογραφικές ταινίες σκεφτόμενος το βαθμό στον οποίο ο κόσμος και ειδικά η Νέα Υόρκη έχει χειροτερεύσει. Είναι μοναχικός κι έχει έντονη αίσθηση του σωστού και του λάθους στην ανθρωπότητα. Μοναδική του σανίδα σωτηρίας φαίνεται να είναι η Μπέτσι (Σίμπιλ Σέπερντ), μια κοπέλα που εργάζεται για την προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Τσαρλς Πάλανταϊν.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Τράβις παθαίνει ψύχωση με την Μπέτσι και μετά από ένα ατυχές ραντεβού μαζί της, στο οποίο την οδηγεί σε ένα σινεμά πορνογραφικών ταινιών, τρελαίνεται κι αποφασίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει τον κόσμο. Μια από τις προτεραιότητες του είναι η διάσωση της ανήλικης πόρνης Άιρις (Τζόντι Φόστερ) από το βούρκο της ακολασίας, για την οποία πιστεύει ότι θέλει να ξεφύγει από την εκμετάλλευση που υφίσταται από τον προαγωγό της Μάθιου Σπορτ (Χάρβεϊ Καϊτέλ).

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ενώ ετοιμαζόταν για να ερμηνεύσει το ρόλο του Τράβις Μπικλ, ο Ντε Νίρο γύριζε το 1900 (Novecento) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον Πίτερ Μπόλ με το που τελείωνε τα γυρίσματα της ταινίας τις Παρασκευές, έμπαινε στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Ο ηθοποιός απέκτησε δίπλωμα οδήγησης για ταξί για την προετοιμασία του κι όταν είχε διάλειμμα από τα γυρίσματα του 1900 έπαιρνε το ταξί κι έκανε βόλτες στη Νέα Υόρκη κι έπειτα γύριζε ξανά στη Ρώμη για να συνεχίσει τα γυρίσματα.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ο ηθοποιός έχασε περίπου 15 κιλά και άκουγε συχνά στο κασετόφωνο τις αναγνώσεις του ημερολογίου του Άρθουρ Μπέρμερ. Όταν έβρισκε επίσης χρόνο πεταγόταν στην Αμερικανική Βάση που βρισκόταν στην Νότια Ιταλία και ηχογραφούσε τις προφορές των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμες για το χαρακτήρα του Τράβις. Όταν ο Μπικλ αποφάσισε να δολοφονήσει τον Γερουσιαστή Πάλαταϊν, έκοψε τα μαλλιά του δίνοντας τους μορφή Μοϊκανού. Αυτή η λεπτομέρεια ήταν πρόταση του Βίκτορ Μανιότα ενός φίλου του Σκορσέζε που είχε υπηρετήσει στο Βιετνάμ και που είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Η Τζόντι Φόστερ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο της Άιρις. Ο Σκορσέζε σκέφτηκε πρώτα να αναθέσει το ρόλο στις: Μέλανι Γκρίφιθ, Λίντα Μπλερ, Μπο Ντέρεκ και Κάρι Φίσερ. Η εγγονή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Μάριελ Χέμιγουεϊ, πέρασε από ακρόαση για το ρόλο, αλλά μετά από πιέσεις από την οικογένειά της αποφάσισε να απορρίψει το ρόλο. Εφόσον υπήρξε η απόρριψη του ρόλου από άλλες ηθοποιούς, ο Σκορσέζε αποφάσισε να προσλάβει μια έμπειρη παιδί-ηθοποιό, την Τζόντι Φόστερ, η οποία είχε συμμετάσχει και στην ταινία του Σκορσέζε του 1974 Η Αλίκη δε Μένει πια Εδώ (Alice Doesn't Live Here Anymore).

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Ο Ταξιτζής είχε μέρος ευθύνης στη δημιουργία της απατηλής φαντασίας του Τζον Χίνκλεϊ Τζ., ο οποίος τη φαεινή ιδέα να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981, μια πράξη για την οποία κρίθηκε αθώος για λόγους παραφροσύνης. Ο Χίνκλεϊ δήλωσε ότι η πράξη του ήταν μια προσπάθεια για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, με την οποία είχε ψύχωση. Ο Χίνκλεϊ ξύρισε τα μαλλιά του υιοθετώντας το στυλ του Μοϊκανού που είχε ο Ντε Νίρο στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Ο δικηγόρος του στήριξε την υπεράσπισή του προβάλλοντας στο δικαστήριο την ταινία του Σκορσέζε.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Η ταινία γυρίστηκε με προϋπολογισμό 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων κι έκανε εισπράξεις 28.262.574 στις Η.Π.Α., αποτελώντας τη 17η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς. Πληροφορίες από την Wikipedia.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 10

40 χρόνια μετά τον σεισμό που προκάλεσε το αριστούργημα του Σκορτσέζε, το καστ της ταινίας συναντήθηκε εκ νέου στο New York's Beacon Theatre για το Tribeca Film Festival, το 2016.

Vintage: Οταν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ήθελε να σώσει την ανήλικη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή» [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ο ταξιτζής Ντε Νίρο Φόστερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ