ΗΠΑ και Νότια Κορέα αρχίζουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις - iefimerida.gr

ΗΠΑ και Νότια Κορέα αρχίζουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

17.500 Αμερικανοί στρατιώτες μετέχουν μαζί με δυνάμεις της Σεούλ στη μεγάλη φετινή κοινή άσκηση με την επωνυμία “Ulchi Freedom Guardian”, που άρχισε σήμερα στη Νότια Κορέα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγιάνγκ κάνει λόγο για «έκφραση εχθρότητας» κι ο φόβος είναι μήπως αντιδράσει στις ασκήσεις με μια νέα πυραυλική δοκιμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απειλήσει το τελευταίο διάστημα ότι θα βρέξει «φωτιά και οργή που όμοιά της δεν γνώρισε ο κόσμος» στη Βόρεια Κορέα μετά τις δύο εκτοξεύσεις πυραύλων τον περασμένο μήνα. Η ηγεσία στην Πιονγιάνγκ απείλησε από την πλευρά της ότι θα εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους κοντά στη νήσο Γκουάμ, όπου η Ουάσιγκτον διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική βάση, αλλά το τελευταίο διάστημα έβαλε στον πάγο τα σχέδια αυτά.

Στο επίκεντρο των από καιρό σχεδιασμένων στρατιωτικών ασκήσεων βρίσκονται προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή ενός πολέμου στην κορεατική χερσόνησο και για το σκοπό αυτό κατέφθασαν άλλοι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι ΗΠΑ διατηρούν 28.5000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα ως αποτρεπτική δύναμη. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζέιμς Μάτις, υπογράμμισε χθες τον αμυντικό χαρακτήρα της άσκησης: ο στόχος είναι, είπε, «να διασφαλίσουμε την ικανότητα και την ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων «να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα και τους συμμάχους μας.»

Χθες η εφημερίδα “Rodong Simun”- επίσημο όργανο του βορειοκορεατικού καθεστώτος- επέκρινε δριμύτατα τα γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

«Oι κοινές ασκήσεις είναι η πιο ρητή έκφραση εχθρότητας εναντίον μας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η άσκηση δεν θα εξελιχθεί σε πραγματικές εχθροπραξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο άρθρο της.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνονται σε μια φαντασίωση ότι ένας πόλεμος στη χερσόνησο βρίσκεται σε μια πόρτα κάποιου άλλου μακριά στον Ειρηνικό, κάνουν το μεγαλύτερο λάθος που έχουν κάνει ποτέ», σημειώνει η εφημερίδα, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι με την εμμονή της στη διεξαγωγή της άσκησης «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αναφερόμενο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το δημοσίευμα κάνει λόγο για «μια απερίσκεπτη συμπεριφορά που οδηγεί την κατάσταση στην ανεξέλεγκτη φάση ενός πυρηνικού πολέμου».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στη δήλωση της κυβέρνησης της ΛΔΚ ότι δεν θα αποκλείσουμε τη χρήση οποιωνδήποτε τελικών μέσων», προειδοποίησε η Rodong Sinmun σε άλλο άρθρο που είχε δημοσιευτεί την Τετάρτη.

«Οι απερίσκεπτες και άγριες πράξεις των ΗΠΑ μπορούν να επιταχύνουν την τελική τους καταστροφή», υποστήριξαν οι Βορειοκορεάτες.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ