Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη - iefimerida.gr

Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φωλιασμένη στους πρόποδες των Πυρηναίων, η Ριπόλ, έμοιαζε με μια μικρή, ήσυχη πόλη, όπου οι περίπου 1.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική έμοιαζαν να αναμειγνύονται με τους Ισπανούς κατοίκους.

Αρκετά μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα που σκόρπισε το θάνατο την Πέμπτη στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην ιμάμη του τοπικού τζαμιού Abdelbaki Es Satty, που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε καθώς έφτιαχνε μια βόμβα στον Αλκανάρ την Τετάρτη, έμεναν στην Ριπόλ.

Ο Es Satty κατηγορείται για τη ριζοσπαστικοποίηση αρκετών μελών του εν λόγω τρομοκρατικού πυρήνα, μεταξύ των οποίων και του Moussa Oukabir και του Μοχάμεντ Χιτσάμι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά της ισπανικής αστυνομίας στην Καμπρίλς, ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Λας Ράμπλας και αφού έριξαν το όχημά τους πάνω σε πεζούς σκοτώντας έναν και τραυματίζοντας άλλους έξι. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κάνουν στην εν λόγω πόλη, την Καμπρίλς επίθεση με μαχαίρια, σφάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.

Ο πατέρας δύο εκ των τρομοκρατών, του Omar και του Mohamed Hychami που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς από αστυνομικά πυρά αφού πρώτα οδήγησαν το αυτοκίνητό τους πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας ένα άτομο, δείχνει τον ιεροκήρυκα Abdelbaki Es Satty ως το άτομο που πρέπει να έκανε πλύση εγκεφάλου στα δυο αγόρια του. «Δεν ξέρω πώς μπόρεσαν να κάνουν τέτοιο κακό, τόσο μεγάλη ζημιά. Δεν ξέρω τι έκαναν στο μυαλό των παιδιών μου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καλά παιδιά, νορμάλ αγόρια. Ο ένας δούλευε σε μια επιχείρηση που ονομάζεται Conforsa και ο άλλος ήταν συγκολητής στην πόλη Vic. «Δεν καταλαβαίνω τι συνέβη. Δεν ξέρω τι να αισθανθώ. Είναι οι γιοι μου αλλά κοιτάξτε τι κακό προκάλεσαν».

Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη

Τα ίχνη του ιμάμη, ηλικίας 40 ετών περίπου, που ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του, έχουν χαθεί από την Τρίτη. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ενδεχομένως και να σκοτώθηκε στην έκρηξη στο Αλκανάρ την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Es Satty, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές το Σάββατο, είχε φυλακιστεί για πταίσματα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Εντωμεταξύ εντύπωση προκαλεί και η πληροφορία που έρχεται στο φως, σύμφωνα με την οποία ο ιμάμης, που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία είχε διαμείνει στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε στο Μέχελεν από τον Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο του 2016». Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Abdelbaki Es Satty δεν ήταν γνωστός με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο όμως πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

1 στους 10 κατοίκους του Ριπόλ είναι μετανάστης

Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη | iefimerida.gr 0

Τα μεταλλευτικά εργοτάξια και τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια που κρύβονται στα περίχωρα της ιστορικής γραφικής πόλης έγιναν πόλος έλξης για τους μετανάστες από το Μαρόκο που έψαχναν για δουλειά. Εκεί θα εξασφάλιζαν ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα και την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια τους.

Φέρνοντας μαζί τις συζύγους τους και τα παιδιά τους οι μετανάστες από τη βόρειο Αφρική δημιούργησαν τη δική τους κοινότητα με το δικό της τζαμί, καφετέριες και άλλα καταστήματα.

Ακόμη και σήμερα τα αραβικά ακούγονται στα αρχαία πέτρινα σοκάκια της Ριπόλ καθώς γυναίκες με μαντίλες συζητούν τη φρίκη στη Βαρκελώνη. Και για αυτές, που ζούσαν μαζί με τους δολοφόνους, το σοκ είναι μεγάλο.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω. Τους γνωρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα αγόρια. Ηταν φυσιολογικοί άνθρωποι, δεν ήταν δολοφόνοι. Τι μπορεί να τους συνέβη και να έκαναν αυτό το κακό», λέει μια γυναίκα μιλώντας στη Daily Mail.

Ο δήμαρχος της Ριπόλ Ζορντί Μιουνέλ προσθέτει: «Είμαστε μόνο 11.000 και μόνο το 9% είναι μετανάστες. Πρακτικά γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ο έφηβος τρομοκράτης Moussa Oukabir έπαιζε ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα Clud de Futbol Ripoll.

Ριπόλ, η πόλη που είχαν φωλιάσει οι τρομοκράτες -Ο περίεργος ρόλος του ιμάμη | iefimerida.gr 1

«Προσεύχονταν τακτικά»

Ωστόσο, όπως προκύπτει οι τρομοκράτες που συμμετείχαν στα χτυπήματα της Πέμπτης, πολλοί εκ των οποίων έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Ριπόλ, τελευταία ενεπλάκησαν περισσότερο με το Ισλάμ, διαβάζοντας για τη ζωή του Μωάμεθ και προσευχόμενοι πέντε φορές την ημέρα.

Ο πατέρας του Moussa Oukabir αποκάλυψε ότι ο 17χρονος γιος του είχε αρχίσει πρόσφατα να προσεύχεται τακτικά. Ο μεγαλύτερος γις του Dris Oukabir, ο οποίος ήταν 10 ετών όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Ισπανία ακόμη ανακρίνεται από την ισπανική αστυνομία. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι γιοι μου είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Δεν παρατήρησα κανένα σημάδι ριζοσπαστικοποίησης στη συμπεριφορά τους. Ζουν όπως όλα τα άλλα αγόρια της ηλικίας τους».

Ο Mousa περιγράφεται σαν ένα αγόρι που δεν είχε βλάψει ποτέ κανέναν. Είχε επικεντρωθεί στις σπουδές του ήθελε αν περάσει τις εξετάσεις για το baccalaureate τον επόμενο χρόνο. «Πρόσφατα άρχισε να προσεύχεται κανονικά. Ποτέ δεν έχανε το χρόνο της προσευχής. Αλλά περιοριζόταν στην προσευχή, τίποτα παραπάνω. Ο Moussa ήταν νέος, δεν ήταν ώριμος ακόμη. Πιστεύω κάποιος τον έμπλεξε», λέει.

Τι λένε οι γείτονές τους

Γείτονες του ύποπτου ως οδηγού του βαν που σκόρπισε το θάνατο στην Λας Ράμπλας, Younis Abouyaacoub λένε ότι υπέστησαν σοκ όταν ο χαμογελαστός 22χρονος ενεπλάκη στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Mohamed Bernadi είπε: «Αυτά τα αγόρια ήταν καλοί άνθρωποι. Είναι κρίμα αυτό που συνέβη. Το Ισλάμ όπως και οι άλλες θρησκείες είναι ειρηνική».

Ο Juan Gallego, 47, από την άλλη υποστήριξε: «Δεν είχα ιδέα και δεν έμοιαζε με κάποιον που έχει αυτή την ιδεολογία. Ντυνόταν κανονικά, ήταν ένα κανονικό παιδί, κάποιες φορές ντυνόταν για τις γιορτές τους. Υποθέτω ότι ήταν θρησκευόμενος. Ηξερα ποιος ήταν αλλά δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ζουν εδώ για χρόνια. Ηταν φυσιολογικός. Δεν υποψιαζόσουν ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Οτι έγινε ήταν έκπληξη, είναι παράξενο. Εννοώ, δεν περιμένεις άνθρωποι σαν αυτούς να ανήκουν στον κύκλο σου, πόσο μάλλον αν είναι άτομα χωρίς ποινικό μητρώο».

Ενας άλλος γείτονας προσέθεσε: «Ηταν σαν τον καθένα εδώ, εντελώς φυσιολογικοί άνθρωποι που ήταν καλοί με όλους. Είναι σοκαριστικό».

Ο Mohamed Bernadi, που ζούσε στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών δήλωσε ότι Abouyaacoub ζούσε με τους γονείς του και τα μικρότερα αδέλφια του. Ανέφερε ακόμη ότι δεν τον έχει δει μετά την επίθεση της Πέμπτης.

Πρώην συμμαθητής του Omar Hychami και του Μαροκινού Mohamed Houli,που κρατείται ως ύποπτος μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη στο Αλκανάρ είπε μιλώντας σε ισπανική εφημερία: «Θυμάμαι ότι μιλούσαν μεταξύ τους στα αραβικά. Συνηθίζαμε να τους λέμε ''εε μιλάτε καταλανικά'' αλλά πάντα σαν αστείο γιατί ποτέ δεν μας είχαν δώσει κανένα λόγο να τους υποψιαζόμαστε. Ηταν φυσιολογικοί. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε τι στο καλό συζητούσαν, λόγω των όσων βάρβαρων λένε ότι έκαναν».

Η Χαλιμά, σύζυγός του Salh el Karib, που συνελήφθη στην Ριπόλ την Παρασκευή διαμαρτυρήθηκε και υπερασπίστηκε την αθωότητά του. Μιλώντας στα ισπανικά ΜΜΕ είπε: «Είμαστε όλοι μουσουλμάνοι και δεν μας αρέσουν οι επιθέσεις, περισσότερο από τους άλλους».

Το ταξίδι στο Μαρόκο

Ο Moussa Oukabir, ο 17χρονος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς, όπως αποκαλύπτεται είχε ταξιδέψει στο Μαρόκο, όπου έμεινε εκεί για 10 ημέρες, για να αποχαιρετήσει την οικογένειά του πριν πάρει μέρος στην τρομοκρατική επίθεση της Βαρκελώνης. Ο νεαρός ο οποίος δυο χρόνια πριν είχε γράψει στο Facebook ότι ήθελε να σκοτώσει τους άπιστους, πρέπει να βρέθηκε στο Μαρόκο μεταξύ 3 και 13 Αυγούστου. Οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι πήγε για να αποχαιρετήσει την οικογένειά του, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει κανείς ήρωας της τζιχάντ.

Το βαν της Λας Ράμπλας ήταν στην Ριπόλ

Αλλοι γείτονες υποστήριξαν ότι το βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Λας Ράμπλας ήταν σταθμευμένο κοντά στο σπίτι του Abouyaaqoub το βράδυ πριν την επίθεση. «Ηταν το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στην Λας Ράμπλας. Το αναγνώρισα βλέποντάς το στην τηλεόραση. Τους είδα να βγάζουν αυτοκόλλητα από τα πλαϊνά του», είπε ένας από τους γείτονες.

Ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην Ριπόλ

Εντωμεταξύ η αντιτρομοκρατική εξακολουθεί να εξετάζει όλους όσοι πηγαινοέρχονταν στην Ριπόλ την οποία ο Abouyaacoub και άλλοι τρομοκράτες αποκαλούσαν σπίτι τους.

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στα οχήματα που μπαίνουν στη μικρή πόλη στους πρόποδες των Πυρηναίων η οποία βρίσκεται 65 μίλια από τη Βαρκελώνη.

Οργανώθηκαν στη Συρία οι επιθέσεις;

Σήμερα υπήρξαν αναφορές ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη οργανώθηκαν στη Συρία κάποιος μεσολαβητής μετέφερε το σχέδιο και κάποιοι ανέλαβαν να το εκτελέσουν.
Πηγή της αντιτρομοκρατικής ανέφερε ότι κάποιοι μεσολαβητές βρίσκονται τώρα σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία, αλλά η παρουσία τους στην Ισπανία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Αυτό που οι ειδικοί μπορούν να πουν είναι ότι τουλάχιστον ένα μέλος του πυρήνα που οργάνωσε την επίθεση στην Λας Ράμπλας, μιλούσε με κάποιον μεσολαβητή ο οποίος τους έδωσε οδηγίες για το πώς μπορούν να κάνουν την τρομοκρατική επίθεση. Τους έδειξαν επίσης πώς μπορούν αν κάνουν βόμβες με TATP τα οποία προετοίμαζαν, δεδομένου ότι οι ηγέτες της τζιχάντ έχουν διαπιστώσει ότι με τα εγχειρίδια και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δεν μαθαίνουν αρκετά οι υποψήφιοι τρομοκράτες.

Εντωμεταξύ, η αντιτρομοκρατική διεξήγαγε μια επιδρομή σε σπίτι στο Μανλό ψάχνοντας τον Abouyaaquob. Στενοί φίλοι του και συγγενείς του εικάζεται ότι ζουν εκεί. ΜΜΕ πιστεύουν ότι αναζητούν το σπίτι του καλύτερού του φίλου.

Ο Ισπανός ΥΠΕΣ Χουάν Ιγκνάτσσιο Ζόιντο είπε ότι πέντε μέλη του πυρήνα είναι νεκροί, τέσσερις υπό κράτηση και δύο πρέπει να σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο Αλκανάρ.

Η αστυνομία πιστεύει ότι τρία άτομα πέθαναν στην έκρηξη αλλά ακόμη περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA.

Ο 18χρονος Said Aalla, πιστεύεται επίσης ότι έπεσε νεκρός στην Καμπρίλς.

Αναλυτικά τα 12 πρόσωπα που αποτελούσαν τον πυρήνα των τζιχανιστών που σκότωσαν 14 ανθρώπους:

Συλληφθέντες (4):

  • Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών
  • Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών
  • Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών
  • Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί (5):

  • Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών
  • Σαϊντ Αάλα, 19 ετών
  • Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών
  • Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)
  • Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Αναζητούνται (3):

  • Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
  • Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
  • Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ