Bloomberg: Η Ελλάδα στις 5 πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα στις 5 πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας/ Φωτογραφία: Geert Vanden Wijngaert/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν 5 βασικές προκλήσεις. Πρωταρχικό ρόλο στην ατζέντα και το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Βρυξέλες έχουν δύσκολο έργο με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και την επικείμενη έξοδο της χώρας από το μπλοκ των 28 χωρών, την ίδια στιγμή που ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δοκιμάζουν τα όριά της ΕΕ.

Η Πολωνία βρίσκεται προ των πυλών για την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο επανεκκίνησης του ευρώ έχουν ήδη αρχίσει, μετά και τη νέα ώθηση από την εκλογή Μακρόν και η αναζήτηση των επενδύσεων επιμένει να βρίσκεται στην ατζέντα.

Μία ευρωπαϊκή ατζέντα, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για μία ακόμα φορά κυριαρχεί μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης με την επικείμενη τρίτη δόση.

«Οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο χρόνο, με την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να εκταμιευτεί η νέα δόση μέχρι τον Ιανουάριο.
Ενώ οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο κρίσιμες όσο σε προηγούμενες αξιολογήσεις, οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να παραταθούν ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές παροχές.

Μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο πιθανότατα να προκύψουν ερωτήματα ξανά σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενώ το Ταμείο συμφώνησε καταρχήν να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, όπως έχει συμφωνηθεί αυτό δεν θα γίνει μέχρι να γίνει κάποια ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές, κάτι στο οποίο αντιστέκεται μέχρι στιγμής η Γερμανία», σημειώνει το Bloomberg ενώ αναφέρεται ακόμη στο ενδεχόμενο διεγαγωγής stress test για τις ελληνικές τράπεζες. «Έχοντας διανύσει τα δύο τρίτα του προγράμματος η Ελλάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να βγει από αυτό επιτυχώς την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το καθορισμό του δρόμου μιας πιθανής εξόδου (σ.σ. από το πρόγραμμα) και το πώς θα πορευτεί η χώρα στη συνέχεια», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Τσίπρας ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ