200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς - iefimerida.gr

200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς

Charles Dickens
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς (Charles Dickens), ο οποίος με τα έργα του αποτύπωσε την εποχή του όσο κανείς άλλος. Η φτώχεια, οι ταξικές διαιρέσεις και η οικονομική κρίση που επέφερε για τις μάζες η βιομηχανική επανάσταση στη βικτωριανή Αγγλία είναι (δυστυχώς) επίκαιρα όσο ποτέ...

Γεννημένος στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ, ο Ντίκενς ήταν παιδί μιας δημοσιοϋπαλληλικής οικογένειας με πολλά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, άφησε το σχολείο προκειμένου να δουλέψει σε εργοστάσιο βερνικιών βιώνοντας στο πετσί του την σκληρότητα της παιδικής εργασίας. Άλλωστε τα περισσότερα έργα του, από τον Όλιβερ Τουίστ μέχρι τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είναι σχεδόν αυτοβιογραφικά.

Η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση είναι κεντρικά θέματα στην πεζογραφία του Ντίκενς. Στα έργα του καταγγέλλει τους άδικους θεσμούς της βικτωριανής οικονομίας όπου δεν εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα για τους εργαζομένους, καθώς και την ηθική υποκρισία της βρετανικής κοινωνίας. Έτσι θα γίνει ο συγγραφέας των φτωχών και των ανύμπορων.

Το ζήτημα του πλούτου και των κοινωνικών αλλά και ψυχολογικών διαστάσεων που έχει για τον άνθρωπο του 19ου αιώνα είναι κάτι που διαπερνά τα έργα του Ντίκενς και κυρίως τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», το πλέον διαδεδομένο και διασκευασμένο βιβλίο του.

Αυτή του η εμμονή με το ζήτημα της φτώχειας και των συμβάσεων φυσικά δεν έμεινε χωρίς κριτική. Η γλαφυρότητα και το συναισθηματικό βάρος που δίνει στους χαρακτήρες του πολλές φορές θεωρήθηκαν υπερβολικά και μονότονα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται η συμβολή του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Eκδηλώσεις

Σήμερα, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) διοργανώνει έναν 24ωρο παγκόσμιο μαραθώνιο ανάγνωσης: 24 χώρες, 24 κείμενα από έργα του Ντίκενς στα αγγλικά, 24 αφηγητές (γνωστές προσωπικότητες αλλά και καθημερινοί άνθρωποι)

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, οι αναγνώστες θα μπορούν να παρακολουθήσιουν την ανάγνωση μέσω Twitter στο @britishcouncil από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. έως την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Η Ελλάδα συμμετέχει στο Μαραθώνιο με απόσπασμα από το έργο «Barnaby Rudge» - ένα από τα πρώτα και λιγότερο γνωστά έργα του Ντίκενς στη χώρα μας - το οποίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη με φόντο τα Προπύλαια των Αθηνών.

Η ελληνική συμμετοχή θα μεταδοθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 7μ.μ.

200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς | iefimerida.gr 0

...και η Google στον εορτασμό

Στον παγκόσμιο εορτασμό για τα γενέθλια του Ντίκενς συμμετέχει και η Google, η οποία προσάρμοσε το λογότυπό της δίνοντάς του έναν...βικτωριανό αέρα για να τιμήσει τον μεγάλο συγγραφέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ