Πιέσεις από τις ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική για απομόνωση της Β. Κορέας - iefimerida.gr

Πιέσεις από τις ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική για απομόνωση της Β. Κορέας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ/ Φωτογραφία: Esteban Felix/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την προτροπή οι χώρες της Λατινικής Αμερικής να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρειο Κορέα διατύπωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λατινική Αμερική, ο Πενς επιχείρησε να ασκήσει πίεση στη Χιλή, τη Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό να διακόψουν οποιεσδήποτε σχέσεις έχουν και να απομονώσουν το ασιατικό κράτος.

«Οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στη συνεχιζόμενη διπλωματική απομόνωση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν και παροτρύνουμε ένθερμα τη Χιλή σήμερα και παροτρύνουμε και τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού να διαλύσουν όλους τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Πενς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ.

Μάλιστα ο Πενς, πέρασε και σε συστάσεις λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν ιδιαίτερα μια ενδεχόμενη ανακατάταξη στις εξαγωγές κρασιού της Χιλής ως πολυτελές αγαθό, γεγονός που θα το έβαζε στην κατηγορία των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της απομονωμένης χώρας, δεδομένου μάλιστα, ότι η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο εκτός Ευρώπης.

Επεσήμανε δε ότι «Η κυβέρνησή μας έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη των εθνών σε όλο τον κόσμο και, όπως αναγνώρισε ο Πρόεδρος σήμερα το πρωί, αρχίζουμε να βλέπουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας».

Από την πλευρά της, η Μπασελέτ δήλωσε ότι το έθνος της θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση ανθρωπιστικών και πολιτικών ζητημάτων.

Ωστόσο, το Περού έσπευσε να στηρίξει τις ΗΠΑ διαβεβαιώνοντας ότι δεν του ζητήθηκε να διακόψει άμεσα τις σχέσεις του με τη Βόρεια Κορέα και η Λίμα δεν προτίθεται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια όσον αφορά την ασιατική χώρα, όπως επεσήμανε πηγή προσκείμενη στην περουβιανή κυβέρνηση.

Το Περού είχε ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα πριν από περίπου δύο μήνες να μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην πρεσβεία της στη Λίμα εξαιτίας ενός άλλου ζητήματος, ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ